Attendobloggen

Här skriver vi om våra verksamheter men även om nyheter som på olika sätt anknyter till det Attendo verkar inom.

Tillbaka till bloggen

Hur vill du uppmärksamma FN:s äldredag?

  • Ammy Wehlin
  • 29 sep 2017

Firar ni Janssons-dagen idag? Eller kanske Kaffets dag, Soffpotatisarnas dag eller möjligen Återvinningens dag? Faktum är att samtliga dessa dagar i år infaller den 29 september, åtminstone om man ska tro olika sammanställningar av temadagar som finns runt om på nätet.

Det finns förstås goda skäl att uppmärksamma något eller någon på en specifik dag. Kanelbullar och kaffe behöver ju inte ha egna dagar för att vara en självklar del av en god fikastund - och det inte bara en dag om året. En dag som vi på Attendo tycker är extra viktig att uppmärksamma är självklart FN:s internationella äldredag. Den infaller varje år den 1 oktober, och har inrättats bland annat för att uppmärksamma äldres bidrag i samhället men också äldres situation runt om i världen.

När äldredagen inrättades i början på 1990-talet förutsåg FN:s medlemsländer att världen med tiden skulle få allt fler äldre, och att de också skulle utgöra en allt större andel av befolkningen. Att ge äldre en särskild dag handlar om att skapa plats för diskussioner och reflektioner på hur vi tar hand om våra äldre, hur vi gör dem delaktiga och ger dem ett värdigt liv.

I samband med att den första internationella äldredagen inföll 1991 antog FN arton principer för äldre. Syftet var att skapa ett bättre liv under de år som lagts till i livet. Det tycker jag är en ganska träffande formulering. Tack vare medicinska framsteg och en bättre hälsa så får ju många av oss uppleva många fler år än tidigare generationer. Vad vi gör med dem har förstås stort värde för varje enskild äldre, men också för samhället i stort.

På Attendo uppmärksammar vi våra äldre varje dag, inte bara på den internationella äldredagen. Det är en del av vårt sätt att arbeta och vår vision om ”att stärka individen”. Men vi vill gärna bidra till att fler funderar kring våra äldre, hur vi anpassar samhället efter deras behov och önskemål, hur vi gör plats för äldre i våra allt mer stressade liv, och också hur vi tar vara på och uppmärksammar äldres livserfarenheter.

I år har vi därför tagit fram en film med FN:s principer för äldre, som läses av några av våra boende på Attendo Kampementet i Stockholm. 

Du kan också vara med och uppmärksamma äldredagen. Besök en släkting, ring ett samtal eller varför inte dela en bild och en text om någon äldre som du beundrar? Om vi är många som hjälps åt så kan vi faktiskt göra verklig skillnad för våra äldre – varje dag.

Ammy Wehlin
Affärsområdeschef, Attendo Äldreomsorg