Attendobloggen

Här skriver vi om våra verksamheter men även om nyheter som på olika sätt anknyter till det Attendo verkar inom.

Tillbaka till bloggen

Seminarium i riksdagen om en värdig äldreomsorg

  • Ammy Wehlin
  • 6 feb 2018

Panel om en värdig äldreomsorg. Foto: Anders G Warne 

Kristdemokraterna bjöd nyligen in till ett seminarium på riksdagen med temat en värdig äldreomsorg. Jag deltog i en panel tillsammans med Emma Henriksson från Kristdemokraterna som är ordförande i Socialutskottet, Susanne Rolfne Suvanto som är regeringens utredare kring kvalitén inom äldreomsorgen, Richard Olsson som är 1:e vice ordförande för SPF Seniorer och Christina Tallberg som är ordförande för PRO. 

Frågan om en värdig äldreomsorg är viktig. Det handlar om att verkligen se individen. Vad som är viktigt och adderar guldkant kan vara en sak för en person, men något helt annat för grannen. Vi måste gå från dagens mass-omsorg till mer individanpassade lösningar. Redan idag ser vi att kraven ökar och framtidens äldre kommer förvänta sig en helt annan typ av äldreomsorg. 

Detta kan vi se i alla delar i samhället. Hur vi konsumerar TV, nöje, mat eller hur vi kontaktar myndigheter. Borta är tiden med en specifik tid när programmet sänds eller någon enstaka timme när kundtjänsten finns tillgänglig. Numera förväntas både omsorg och dialog ske när personen själv vill och på det sätt som han eller hon önskar. 

Ammy Wehlin i panel om en värdig äldreomsorg. Foto: Anders G Warne

Attendo jobbar ständigt med att utveckla sina koncept för att möta önskemål, krav och preferenser. Vi har kommit en bra bit på vägen med våra livsstilsboenden som möjliggör för den äldre att fortsätta leva det liv som personen levde innan det blev dags att flytta in på ett äldreboende. Vår ambition är att ständigt ligga i framkant på detta område och vi ser fram emot att utveckla morgondagens vård- och omsorgsboende. 

Vi som utförare har en viktig del i detta men samtidigt är det viktigt att politiken vaknar och börjar se över gamla system och synsätt. För att verkligen kunna individanpassa omsorgen behöver vi se över avtalsformer, ersättningssystem och hela tankesättet kring hur omsorg ska utföras. Det är en spännande resa och den kan lyckas om utförare och politiken jobbar tillsammans. 

Ebba Busch Thor tittar på Livslopp utställningen i riksdagen. Foto: Anders G Warne

Utöver spännande diskussioner i panelen bjöd även dagen i riksdagen på en förhandsvisning av det fina fotoprojektet Livslopp som Attendo är med och stöttar. Hela tanken med projektet är att lyfta fram äldres resa genom livet, hylla ålderdomen och visa att man inte försvinner som individ bara för att man flyttar in på ett äldreboende. Det känns helt fantastiskt att vi får vara med och arbeta med detta projekt och vi ser fram emot Livslopps fortsatta resa. 

P.S. Just nu kan du se Livslopp på Galleri Kontrast i Stockholm. För mer information: www.gallerikontrast.se/livslopp D.S. 

Hälsningar

Ammy Wehlin 

 

Bilderna i inlägget är tagna av Anders G Warne.