Attendobloggen

Här skriver vi om våra verksamheter men även om nyheter som på olika sätt anknyter till det Attendo verkar inom.

Tillbaka till bloggen

Skrämmande skoj när Attendo Unika firar Halloween

  • Stefan Svanström
  • 3 nov 2017

Halloween är en relativt ny företeelse i Sverige. Men på Attendo har det redan hunnit bli en ny tradition. Tidigare i veckan var det dags igen för den årliga Halloweenfesten, med omkring 80 artister i full mundering.

Vi ses redan vid halv elva-tiden på förmiddagen på Attendo Unika Vasastan. En gammal förskolelokal har sedan 2015 fått ge plats för en dagverksamhet där ett tjugotal personer med olika typer av funktionsvariationer håller till. Jag får en smärre chock redan när jag stiger in genom dörren, och möter Claudio som den elake maffiabossen Jokern från Batman.

Här finns dansstudio, ”green room”, loger, smink och garderob, omklädningsrum och… en TV-studio! Här spelas verksamhetens egen talkshow in – Unika-TV. En lång rad av kändisar har varit med genom åren, senast programledaren David Hellenius.

Vi passerar köket som är den naturliga samlingsplatsen i lokalen. Här sitter redan en handfull spektakulärt sminkade artister med Halloween-tema. En gorilla, en blodig trasdocka, en elak pumpa och flera karaktärer ur kända Hollywoodfilmer.

Claudio visar ned i källaren. Där redigeras nästkommande avsnitt av Unika TV, och vi får en liten förhandsvisning av innehållet. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att gästen gör ett starkt framträdande, med ett upplyftande slut – åtminstone för Unikas verksamhetschef Lenita!

Vi pratar lite med artisterna i sminket. De har valt sina utstyrslar själva, men får hjälp av professionella sminkartisterna att genomgå förvandlingen. Johan har valt en karaktär med en vackert mönstrad mask upptill, men som dramatiskt rivits av och ersatts av en blodig haka och hals ned mot den sönderrivna tröjan. Riktigt läskigt.

Vi åker vidare till festlokalen på Kungsholmen, där Attendo Unika Rålis har sitt tillhåll. Lokalen är inredd som en teater, med en scen i centrum. Framför scenen är det idag ett dansgolv, och längs väggarna står det uppdukat med läsk, snacks och kakor. Det går inte att ta miste på stämningen, ljuset är neddraget, lokalen är fylld med spindelväv och scenen är dekorerad med gravstenar och kors.

En efter en droppar artisterna in från Attendo Unikas verksamheter runt om i Stockholm. Utstyrslarna avlöser varandra, den ena mer spektakulär än den andra. Här finns elaka sjuksköterskor, häxor, odöda och vandrande skelett, men också seriefigurer som Hulken, Harley Quinn, Jokern och Batman.

Höjdpunkten är en föreställning som musikalartisterna på Attendo Unika Rålis satt ihop. Vampyren Rupert firar födelsedag med sina vänner när de plötsligt får besök av varulvarna. Det blir förvecklingar, vampyrerna vill helst dansa vals medan varulvarna föredrar hårdrock. Till slut hittar den en musik som förenar- och Michael Jacksons "Thriller" drar igång med ett bejublat dansnummer.

Efteråt är stämningen på topp, artisterna minglar, dansar och poserar i sina kläder. Själv undrar jag när jag senast hade så skrämmande skoj på jobbet. En vanlig dag på Attendo Unika är helt enkelt ingen vanlig dag.

Stefan Svanström Kommunikationschef Attendo

PS. Vill du se mer från Unikas Halloweenparty? Gå in på våra sociala medier
www.facebook.com/attendose
www.instagram.com/attendose
www.facebook.com/UnikaSverige
www.instagram.com/Unika.nu