Hoppa till huvudinnehåll

Attendo Årstabergshemmet

Demensboende med inriktning Utevistelse & Trädgård. Här finns en lummig trädgård där vi umgås och har det trevligt.

Kontakt

Unit contact image
 • Döne Sancar
 • Verksamhetschef

 • done.sancar@attendo.se
 • 070-971 60 49
 • Hej,
  Jag heter Döne Sancar och ansvarar för Attendo Årstabergshemmet. Har du frågor om processen kring ansökan till ett äldreboende, vår verksamhet eller vill boka ett besök kontakta mig. Jag svarar gärna på dina frågor!

Adress

 • Åmänningenvägen 13

 • 120 57 Stockholm

 • Stockholms län

 • Visa på karta

Fakta

 • Rumsstorlek - 27 kvm

  Talade språk - Förutom svenska talar vi flera andra språk. Fråga oss om du vill veta mer!

  Särskild fokus - Livsstilboende Utevistelse & Trädgård, Demensboende

  Trädgård, Vårdhund

 • Särskild kompetens: BPSD-utbildade medarbetare
Story image

Livsstilsboende för personer med demenssjukdom

Med utsikt över en grönskande trädgård i vackra Årsta ligger Attendo Årstabergshemmet, som är ett äldreboende för personer med demessjukdom. Här är närheten till naturen påtaglig och en viktig del av vårt arbete.

Årstabergshemmet är ett demensboende där stöd och omsorg är särskilt inriktad för personer med demenssjukdom. För att få insatser på ett demensboende krävs ett biståndsbeslut om särskilt boende och att demenssjukdomen är diagnosticerad.

Vi har inriktningen Utevistelse & Trädgård, vilket innebär att vi tar tillvara på årstidernas växlingar och vistas mycket i naturen. Både i de vackra omgivningarna och i vår lummiga trädgård där vi har planteringsbäddar, pergola och träningsredskap. Allt för att du ska få ett skönt friluftsliv – om du vill. Kort sagt vill vi uppmuntra dina intressen och göra vårt yttersta för att du ska trivas hos oss.

Här finns 56 lägenheter som är fördelade på sju enheter. Alla lägenheter har ett stort badrum med dusch, samt kök med pentry. Vi står för sängen, men resten av lägenheten inreder du själv med egna möbler. Våra gemensamma utrymmen har en mycket hemtrevlig miljö. Vi har en gemensam matsal samt sällskapsytor för gemenskap, rekreation och avslappning på varje plan. Här kan du välja att sitta själv i lugn och ro, med en kopp kaffe och dagens tidning, eller umgås med vänner. Kanske vill du spela spel eller piano – då går det också bra.

Story image

Inviden i centrum

Vi har stort fokus på aktiviteter med vår inriktning Utevistelse & Trädgård, vilket innebär att mycket av det vi gör sker utomhus. En aktivitetsgrupp planerar dagliga aktiviteter som passar årstiden och vädret. Bingo går alldeles utmärkt att spela även i trädgården under ett träd. 

Vår grillunch är populär och välbesökt långt in på hösten. Varma kvällar sitter vi vid vår grill ute i trädgården. För den som vill finns även möjlighet att ägna sig åt odling och plantering.

Hos oss får du en egen kontaktperson som blir ditt stöd i den dagliga tillvaron. Kontaktpersonen är även en viktig länk till dina närstående, om du vill det. När du flyttar in tar vi tillsammans fram en genomförandeplan, vilket innebär att vi gemensamt beslutar om hjälpinsatser och aktiviteter utifrån dina behov och önskemål.

Story image

Engagerade medarbetare

Medarbetargruppen består av verksamhetschef, biträdande verksamhetschef, sjuksköterskor, samordnare, teamledare, undersköterskor och vårdbiträden. En omvårdnadsansvarig sjuksköterska finns tillgänglig för alla de boende. Vi har läkare som är hos oss en gång i veckan eller vid behov. Sjukgymnast och arbetsterapeut finns tillgängliga för att prova ut hjälpmedel, planera träningsprogram samt handleda våra medarbetare.

I vårt arbete med personer med demenssjukdom utgår vi från bevisat effektiva metoder. Övervägande del av personalen har gått en utbildning i BPSD-Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens.

Story image

Vällagad, god och näringsriktig mat

Måltider och fikastunder upplevs ofta som några av dagens höjdpunkter på våra äldreboenden. Vi är mycket måna om att erbjuda god och näringsrik mat i en trevlig och harmonisk miljö och har därför ett särskilt måltidsmiljökoncept som vi kallar för Matlust.
Våra menyer är säsongsanpassade, variationsrika och vi använder råvaror av hög kvalitet. Menyerna bygger på svensk husmanskost, men vi serverar förstås även andra spännande maträtter. Vi tar alla tillfällen att fira med lite extra härligheter och vi uppmärksammar självklart olika högtider.

Vi strävar efter att:
• du kan känna dig trygg med vår mat. Alla medarbetare genomgår en utbildning inom livsmedelshygien och vi har gedigna rutiner för att säkerställa en trygg mathantering.
• maten är näringsriktig. Våra menyer är framtagna i samråd med kostvetare och dietist och vi använder ett kostplaneringssystem för att beräkna näringsinnehållet.
• måltiderna är lugna och harmoniska stunder. Vi arbetar aktivt för att måltiderna ska vara något du ser fram emot.
• vi lagar mat på plats. Att känna dofter från matlagning och bakning ökar matlusten hos de allra flesta. Hos oss får du maten serverad direkt från köket.
• du kan påverka menyerna. Kom gärna med receptförslag och delta i matlagningen om du tycker att det är roligt!

Quote

"Man känner sig alltid välkommen till Årstabergshemmet, för att personalen är så positiv och lyhörd, särskilt om man har frågor eller önskemål som uppkommer vid ett besök."

Devider

Sture, mars 2021

Närstående

Vad är ett Livsstilsboende?

Att vara aktiv och få tid att ägna sig åt sina intressen i samvaro med andra är för många en viktig del av livet. Vi vill att äldre ska få bevara sin livsstil så länge som möjligt, även då man flyttar in på ett äldreboende. Därför erbjuder vi äldreboenden med följande inriktningar: Sport & Spa, Utevistelse & Trädgård samt Kultur & Nöje. Hos oss ska man kunna ägna sig åt det man själv är intresserad av tillsammans med andra som kanske har likartade intressen.

Utevistelse, naturupplevelser och fysisk aktivitet har stor betydelse för vårt välbefinnande. Förutom de läkande och lugnande effekterna, stimuleras fantasin och sociala relationer stärks. Utevistelsens positiva kraft kan bidra till ökad livskvalitet för de boende.

Läs mer om våra Livsstilsboenden

Intresserad?