”Vi är glada att vi tog steget!”

Angelina Ljunggren driver ett ridcenter på hästgården hemma i Norra Råsa utanför Eksjö och i mötet med de ungdomarna kom tanken på att vara familjehemsförälder.

– Jag kände mig så förtvivlad över att många ungdomar hamnar illa här i livet. Då var det en bekant som sa: ska inte ni bli familjehemsföräldrar? Ni vore perfekta!

Angelina och hennes man Eddie Lundborg har själva fem egna barn, men alla är utflugna.

– Många säger ju att det har blivit så lugnt och skönt efter att ens barn flyttat, men vi tyckte att det blev så himla tomt och tyst.

Ansök här om att bli familjehem

Fokus på trygga familjehem

De tog kontakt med Attendo och ansökte om att få bli familjehemsföräldrar. Efter en utredning med djupintervjuer, registerutdrag och hembesök blev de godkända av både Attendo och den lokala socialtjänsten.

Det finns ingen garanti att man blir godkänd som familjehem utan fokus ligger på att skapa trygga och kompetenta familjehem för alla. Attendo har erfarna och utbildade konsulenter och anordnar också utbildningar.

– Jag tror inte vi skulle hoppat på det här med familjehem om vi inte kunnat ha tät kontakt och få stöttning från en konsulent. Vi har kunnat ringa vår konsulent Lottie när som helst och hon har också kommit hem på besök var fjortonde dag.

Ett familjehem kan se ut på många olika sätt

Angelina och Eddie blev familjehem åt två flickor i femtonårsåldern. De provbodde först en helg eftersom matchningen är viktig. Och det allra viktigaste är att de som tar emot är trygga i sig själva och har tid och engagemang för en ny familjemedlem. Hur huset ser ut, om man är ensamstående eller gift kommer i andra hand: Ett familjehem kan se ut på många olika sätt.

– Det hela gick över förväntan. Det kändes lite sorgligt när de lämnade oss men jag är stolt över att ha kunnat ge flickorna en ny start här i livet, säger Angelina Ljunggren och ler.

För dig som funderar på att bli familjehem

Lottie Sverker är en av Attendos erfarna familjehemskonsulenter. Hon coachar familjer som har barn placerade hos sig men ger också bra råd till familjer som är redo att ta steget att bli familjehem. Här kommer hennes tips:

  • Fundera och förankra med resten av familjen. Är vi en familj som skulle vilja ta emot en ungdom för kortare eller längre placering? Familjehem kan se olika ut och det kan vara allt från singelhushåll, par utan barn till kärnfamiljer.
  • Måste man bo stort? Nej, men man bör kunna erbjuda barnet ett eget rum eller avgränsad del av ett rum. Det viktigaste är att man känner sig redo att ta emot ett barn.
  • Måste man vara familjehem under lång tid? Ett familjehemsplacerat barn kan stanna i flera år ibland tills de är vuxna, det är svårt att veta från början. Om man vill prova och se hur det känns att ta emot barn i sitt hem kan man erbjuda sig att vara jourhem som oftast är kortare placeringstider.
  • Vad gör man om det blir jobbigare än vad man trodde? Att vara familjehem är vara stand-in förälder, man tar del av glädje, sorg och ångest. Vi som är familjekonsulenter finns till för att stödja och coacha familjerna när som helst på dygnet men det finns inga garantier för att det ska vara enkelt.

Låter det intressant? Kontakta oss så kan vi prata mer och därefter sätter vi igång en utredning för att se om du och din familj skulle passa. Hör av dig till Lottie på lottie.sverker@attendo.se

Vi tar emot ärenden dygnet runt

Kontakta oss om du har frågor om ett särskilt ärende eller bara vill ha rådgivning. Vi har en hög beredskap och tar emot ärenden dygnet runt, varje dag. Våra verksamheter tar emot placeringar från alla delar av landet.

Ring oss på 072-189 28 30 dagtid eller 020-40 37 00 för övriga tider eller mejla till info.iof@attendo.se

Maila oss

Ansök om att bli familjehem