Hoppa till huvudinnehåll

Att vara närstående vid demens – du är inte ensam

Att stå nära någon med demenssjukdom innebär en resa med både glädje och sorg, utmaningar och stunder av närhet. Oavsett var ni befinner er – i början av en utredning eller mitt i ett förändrat vardagsliv – vill vi ge dig stöd, kunskap och trygghet i din roll som närstående.

 

💡 Vad är demens?

Demens är ett samlingsnamn för en rad symptom som påverkar minne, språk, tankeförmåga och orientering. Det finns olika typer av demenssjukdomar, där Alzheimers är den vanligaste. Sjukdomen utvecklas successivt, och behoven förändras över tid – både för den som är sjuk och för dig som står bredvid.

Läs mer om demens här.

Att vara närstående – en viktig roll

Du som närstående spelar en avgörande roll i att skapa trygghet, igenkänning och kontinuitet för den som är sjuk. Men det är också vanligt att känna sig otillräcklig, trött eller orolig. Kom ihåg: du behöver inte klara allt själv.

Stötta utan att gå sönder själv

Att orka finnas där för någon annan kräver att du också tar hand om dig själv. Det är inte själviskt – det är nödvändigt. Fundera på:

  • Har jag någon att prata med?

  • Får jag möjlighet till återhämtning?

  • Behöver jag mer kunskap eller stöd?

Att prata med andra i samma situation, ta hjälp av vårdpersonal eller delta i anhörigträffar kan göra stor skillnad.

Tips i vardagen – det lilla gör skillnad

  • Förenkla: Skapa rutiner, håll det lugnt omkring er och undvik stressande miljöer.

  • Bekräfta känslor: Svara på det känslomässiga snarare än att rätta fakta.

  • Var närvarande: En blick, en sång, en kopp kaffe tillsammans – närhet finns i det enkla.

  • Acceptera förändring: Det kan vara svårt att se någon förändras, men att möta personen där hen är just nu kan göra mötet lättare.

När det inte längre går hemma – vad händer då?

Det kan komma en punkt då det blir svårt att klara vården i hemmet. Det är vanligt att ha blandade känslor inför tanken på ett flytt till ett boende – skuld, sorg, men också lättnad. Då kan det vara skönt att veta att:
  • På ett demensboende finns personal med särskild kompetens som vet hur man bemöter och stöttar.

  • Som närstående är du fortsatt viktig – som länk till personens livshistoria, vanor och önskemål.

  • Du är välkommen att vara delaktig – i både det lilla och det stora.

Undvik konfrontationer och krav

Personer med demenssjukdom kan vara svåra att resonera med. Undvik konfrontationer och argumentera inte emot. Ibland kan man hålla med i samtalet, även om man kanske har en annan åsikt. Undvik frågor och låt era möten ska präglas av kravlöshet. Allt detta skapar en stressfri miljö och rätt atmosfär som betyder oerhört mycket för den demenssjuke och hjälper dem att leva ett värdigt liv.

Säg inte: Minns du när vi gjorde det eller det? Eller: Vem är jag, eller minns du vem det där är? Konstatera hellre: Titta på den här bilden av dig och mig när vi var ute på landet.

Mötet med närstående viktigt

För oss är mötet med närstående mycket viktigt. Det är ofta ni som kan berätta mer om personen som vi ska ge omsorg, vem personen var som ung, vad denne tycker om och inte, hur kaffet ska serveras och om man är en sjusovare eller nattuggla. Varje pusselbit är viktig för oss. När man drabbas av en demenssjukdom kan det vara svårt att uttrycka sig och därför månar vi om att försöka skapa en mer komplett bild av personen med hjälp av närstående.

Som närstående är det också viktigt att ta hand om sig själv för att kunna ta hand om sin nära som insjuknat. Våga prata om det med vänner och bekanta, berätta om din situation. Be om hjälp och stöd och glöm inte heller att ta emot hjälpen!

Vi erbjuder stöd

Vi erbjuder stöd till dig som närstående genom utbildade närståendeombud i våra verksamheter. Närståendeombuden ansvarar för att utforma och genomföra stöd som är anpassat efter just dina behov. Det kan exempelvis handla om att anordna föreläsningar, bjuda in till nätverksträffar eller erbjuda samtal.

Vid inflyttning erbjuds alltid ett särskilt välkomstsamtal för dig som närstående. Vid samtalet har du möjlighet att ställa frågor, lyfta önskemål och berätta om dina förväntningar.

Hitta äldreboende Hitta hemtjänst