Hoppa till huvudinnehåll

Närstående har en viktig roll att spela

En demenssjukdom är även de anhörigas sjukdom. Den orsakar påfrestningar, inte bara för den demenssjuke utan även för närstående. Nedan är några generella tips som kan vara bra för dig som närstående att tänka på.

Först och främst – se människan bakom sjukdomen. Ta tillvara vara på alla de fina dagar ni har tillsammans. Ät och laga god mat, träna, promenera, gå på körsång, bada, titta i tidningar och på gamla bilder och gå i skogen. Det finns så mycket man kan göra tillsammans, även om det inte är precis de aktiviteter som ni brukade göra. Det handlar om att skapa en positiv samvaro utifrån förutsättningarna.

Undvik konfrontationer och krav

Personer med demens kan vara svåra att resonera med. Undvik konfrontationer och argumentera inte emot. Ibland kan man hålla med i samtalet, även om man kanske har en annan åsikt. Undvik frågor och låt era möten ska präglas av kravlöshet. Allt detta skapar en stressfri miljö och rätt atmosfär som betyder oerhört mycket för den demenssjuke och hjälper dem att leva ett värdigt liv.

Säg inte: Minns du när vi gjorde det eller det? Eller: Vem är jag, eller minns du vem det där är? Konstatera hellre: Titta på den här bilden av dig och mig när vi var ute på landet.

Mötet med närstående viktigt

För oss är mötet med närstående mycket viktigt. Det är ofta de som kan berätta mer om personen som vi ska ge omsorg, vem personen var som ung, vad denne tycker om och inte, hur kaffet ska serveras och om man är en sjusovare eller nattuggla. Varje pusselbit är viktig för oss. När man får en demenssjukdom kan det vara svårt att uttrycka sig och därför månar vi om att försöka skapa en mer komplett bild av personen med hjälp av närstående.

Som närstående är det också oerhört viktigt att ta hand om sig själv för att kunna ta hand om sin anhörige som insjuknat. Våga prata om det med vänner och bekanta, berätta om din situation. Be om hjälp och stöd och glöm inte heller att ta emot hjälpen!