Hoppa till huvudinnehåll

Digitala verktyg som gör skillnad på riktigt

Närstående har inte alltid möjlighet att komma under vardagar och missar därför många av de aktiviteter, måltider och andra härliga stunder som erbjuds på boendet. Vi bestämde oss därför för att utveckla äldreomsorgens första närstående-app!

Genom Nära har närstående möjlighet att ta del av dessa. Samtidigt kan närstående dela sin vardag med den boende vilket ger glädje, skapar samtalsämnen och väcker minnen till liv.

Ladda ner på App Store Ladda ner på Google Play
Video poster
Video play button

”Med appen är vi nära, även på avstånd”

– Jag tittar i appen Nära varje dag för att se hur mamma har det och vad hon gjort, säger Pia Strand. Det härligt att kunna se hennes glada ansikte på bilder från olika tillfällen.  

Mamma Thordis flyttade in på Attendos boende för drygt ett år sedan då hon fick en demensdiagnos och här trivs hon mycket bra. Nya vänner, roliga aktiviteter och god mat håller humöret uppe. Pia berättar att hon har turen att bo nära Thordis och kan hälsa på flera gånger i veckan, men att hennes döttrar inte har samma möjligheter att träffa mormor. 

– Båda mina tjejer och även min sambo har laddat ner Nära. Vi är trygga och vet att hon har det jättebra, och vi tycker allihop att det är kul att följa hennes dagar lite närmare, säger Pia.

Hasse använder Attendo Nära varje dag i kontakten med mamma. Här tillsammans med Pamela, Maria och Linda på Attendo Johan Kocksgatan i Trelleborg.
Hasse använder Attendo Nära varje dag i kontakten med mamma. Här tillsammans med Pamela, Maria och Linda på Attendo Johan Kocksgatan i Trelleborg.

Delaktighet, insyn och trygghet

En av de som provat appen är Hans, vars mamma bor på Attendo Johan Kocksgatan i Trelleborg.

– Vår mor flyttade in här i januari i år och jag använder appen varje dag för att ta del av vad som händer i mors vardag, allt från aktiviteter och utflykter till veckans matsedel. Både jag och mina syskon har verkligen tagit appen till oss och vi tycker den är enkel att använda, säger Hans.

För Hans är Attendo Nära ett utmärkt komplement till besöken hos sin mamma på Johan Kocksgatan.

–  Även om jag bor i närheten och besöker min mor ganska ofta är det en stor trygghet och nytta med den här appen. Jag och mina syskon, som inte bor lika nära, får också en gemensam referensram och vi ser att morsan är glad, att hon trivs och att hon har det bra här, avslutar Hans.

Linda och Pamela är huvudansvariga för Attendo Nära-Appen på Johan Kocksgatan i Trelleborg. De hjälper närstående och kollegor att hitta rätt i teknik och användande.
Linda och Pamela är huvudansvariga för Attendo Nära-Appen på Johan Kocksgatan i Trelleborg. De hjälper närstående och kollegor att hitta rätt i teknik och användande.

Hur funkar appen?

Pamela och Linda är medarbetare på Johan Kocksgatan och ansvarar för appen på boendet där de även utbildar kollegor och närstående i hur den på bästa sätt kan användas.

– Det är en stor hjälp att kunna kommunicera i det dagliga, närstående vill ju veta vad som händer hos oss. Eftersom jag och Pamela redan tidigare jobbade med Instagram här på boendet blev det också naturligt att vi tog Attendo Nära som ”vår grej” när den dök upp, säger Linda.

Pamela poängterar att Attendo Nära är ett omtyckt och använt hjälpmedel som betyder mycket för många närstående. 

– Det är ju som ett privat rum som man kan dela med den man vill och där man kan träffa släkt och vänner oavsett var de finns i landet eller världen. Man ska inte behöva vänta på att få tid att åka och hälsa på. Men det är viktigt att påpeka att det ska användas med omdöme; allt behöver inte berättas i appen utan det gäller att hitta balans.  

Attendo Nära utvecklas hela tiden och nästa steg som vi ser fram emot handlar om att öka interaktionen mellan den boende och dess närstående på flera olika sätt, säger Pamela.

Intresserad av äldreboende?