Hoppa till huvudinnehåll
Video poster
Video play button

Vi ska göra mat med omsorg!

Valet av mat och näringsintag har stor betydelse för hur vi mår. Så är det för oss alla, oavsett ålder och våra kunder är inga undantag. Vi äter ofta på våra verksamheter och maten är näringsrik. Vi tycker om att hitta på saker och matens betydelse för att orka vara med på aktiviteter eller att ta en extra promenad är direkt avgörande. För att få en fantastisk måltid räcker det inte bara med att laga god mat, vi måste även se till att måltiden är en lugn och skön stund. Vi ser alltid till att dukningen är inbjudande, att vi tar fram finporslinet på helgerna och våra medarbetare sitter alltid med och för samtal under måltiderna.

Maten är en del av oss och är en av de viktigaste delarna av vårt välbefinnande. Vi på Attendo vill att alla ska ha rätt till god mat som är näringsrik och som våra kunder kan relatera till. Målet är enkelt – Vi ska göra branschens bästa mat!

Våra menyer

Råvaror i säsong har alltid bättre kvalitet, är mer näringsrik och smakar bäst. På Attendo arbetar vi därför med en säsongsbaserade meny.

Våra menyer bygger på svensk husmanskost som våra boende känner igen och vi uppmärksammar alla högtider. Attendos engagerade medarbetare älskar att baka och det är inte sällan det serveras nybakade kakor, äppelpaj eller bullar till gofikat på eftermiddagen.

(Det kan förekomma lokala avvikelser i menyn. Kolla med din verksamhet för att ta reda på vilken mat som erbjuds just denna vecka.)

Läs hela menyn här

Äldrepanelen testar mat & dryck

Svalkande sommardrinkar

Svalkande sommardrinkar

Attendos äldrepanel har nyligen smakat några olika svalkande drycker som passar bra under sommarens varmaste dagar. - Man dricker ju lika mycket med ögat som med munnen, säger en av deltagarna i panelen.

Film och recept
Glassprovning

Glassprovning

Attendos äldrepanel har genomfört sommarens glassprovning för att utse årets vinnande glass. Efter noggrant smaktestande av olika glassar har panelen utsett kulglass med smak av saltkaramell till årets vinnande glass.

Film och info
Kakprovning

Kakprovning

Fikastunden är inte bara en god kopp och kaka, det är lika mycket en stund att umgås. För oss på Attendo är inkludering och att alla får vara med viktigt. Därför har vi vår äldrepanel, där boende hos oss får vara med och tycka till om vad vi gör och serverar.

Film och recept

Om äldrepanelen

Äldrepanelen består av äldre personer som bor på något av Attendos äldreboenden eller som får sin service och omsorg genom Attendo. Vid varje testtillfälle deltar olika personer i panelen för att så många som möjligt ska ges möjlighet till inspel om smak och tycke runt maten som serveras i deras vardag.

Matlust-konceptet – mer än bara menyer

Attendos Matlust-koncept är mer än bara menyer och recept, det är ett helhetsgrepp på hur vi på Attendo jobbar med mat och måltider på våra verksamheter. För oss på Attendo är en god måltid inte bara det som ligger på tallriken. Det handlar om så mycket mer - om rummet och omgivningen där allt från rätt temperatur, färgsättning och möblemang spelar in. Det handlar om mötet i samband med måltiden där möjligheter ska finnas för till exempel social interaktion för de som vill det. Mat och dryck ska också vara aptitlig för ögat och stämningen ska höja lusten att äta hos våra kunder.

Att servera god mat på ett aptitligt sätt i en trevlig miljö är inte svårt för oss – Det är en självklarhet!

”Middagarna är alltid goda och efterrätterna är pricken över i:et”

Torborg, 79 år

”Maten är omväxlande och god. Ändra inte på något! Maten smakar som när jag lagade mat själv”

Inga-Britt, 93 år

”Maten är toppenbra! Köttbullarna är bäst med lingonsylt till. Det är en glädje att gå till matbordet”

Birgitta, 81 år

Kompetenta och engagerade medarbetare

Varje verksamhet har en egen kostorganisation som ansvarar för livsmedelshygien och att kontinuerligt utveckla vårt arbete inom mat och måltider. Alla medarbetare som arbetar med mat och måltider genomgår grundläggande utbildning inom livsmedelshygien och de allra flesta av våra verksamheter får återkommande besök av vårt expert-team inom mat för att fördjupa sig inom matlagning.

Video poster
Video play button

5 frågor om mat och äldre

Erik Arosenius, kostchef på Attendo, berättar om hur vi jobbar med mat, smaker och upplevelser för att öka aptiten hos de äldre.

Vad ska en bra måltid innehålla?

Förutom att maten självklart ska vara god så är det viktigt att den ska vara näringsrik. Grundpelaren i våra menyer är maten ska vara proteinrik, innehålla grönsaker och kolhydrater. Vi ser även till att maten innehåller lite extra energi då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med kalorier när man är äldre. Därför tillsätter vi ofta lite extra smör eller grädde.

Hur kan man öka aptiten hos äldre?

Det är viktigt att presentera olika valmöjligheter så att man själv kan välja vad man vill äta. Det kan handla om att erbjuda en förrätt eller en liten aptitretare för att få igång salivproduktionen. Vi erbjuder även efterrätt till alla måltider vilket är ett bra sätt för att få i sig lite extra energi.

Vilken roll spelar mat i det sociala livet?

Mat är mycket mer än bara det som ligger på tallriken. Mat är det vi samlas kring, det är något socialt och dessutom äter vi alla med ögat så det är därför viktigt att maten är trevligt upplagd på tallriken. Atmosfären runt omkring måltiden är även den viktig. Vi påverkas av vilken belysning det är i rummet och om det finns musik i bakgrunden. Vi strävar alltid efter att maten ska vara något att se fram emot. Det ska vara lustfyllt, roligt och gott!

Hur ofta ska man äta för att må bra när man är äldre?

Frukost, lunch och middag bidrar endast till hälften av den energi som man behöver få i sig på en dag. Det resterande dagsintaget får man i sig med hjälp av nyttiga och näringsrika mellanmål. Ett eftermiddagsfika behöver inte alltid vara något sött utan det kan också vara en smörgås med köttbullar eller ägg.

Varför tappar man ofta aptiten på äldre dar?

Du har säkert hört uttrycket - att maten smakade bättre förr. Det finns kanske en anledning till att man säger så. När man blir äldre så tappar man faktiskt en del smaklökar men det kan även handla om ett försämrat doftsinne. Även salivproduktionen har en viss inverkan på hur maten smakar.

Intresserad av äldreboende?