Hoppa till huvudinnehåll

Äldreboende - vad är det?

Äldreboende är ett boende för dig som behöver service och omvårdnad dygnet runt. Du kommer sannolikt stöta på flera olika benämningar på äldreboende. Benämningen som socialtjänstlagen använder är ”särskilt boende” men äldreboenden benämns ofta som vård- och omsorgsboende, serviceboende, sjukhem, demensboende, ålderdomshem, omsorgsboende, omvårdnadsboende, gruppboende eller seniorboende.

När du bor på ett äldreboende får du det stöd du behöver i vardagen. Du får även sjukvårdsinsatser av sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Dessutom har äldreboendet en läkare som gör regelbundna besök och uppföljningar.

För att få en plats på ett äldreboende behöver du ansöka om bistånd hos kommunen. Flytt till äldreboende sker när omsorgsbehovet är så stort att det inte kan tillgodoses av hemtjänsten. Därför är det ofta sjuka, äldre och personer med demenssjukdom som bor på äldreboende.

Det är kommunen som beviljar plats på äldreboende, men boendet kan drivas av kommunen själv, företag eller ideell organisation. Alla äldreboenden måste vara godkända av kommunen. Du betalar lika mycket för omsorgen oavsett om du väljer ett privat äldreboende eller ett som drivs av kommunen. Vissa äldreboenden erbjuder platser utan biståndsbeslut från kommunen och då betalar du hela avgiften själv.

Hjälp med ansökan

Så ansöker du om äldreboende:

1

Ansök om biståndsbeslut

Kontakta en biståndsbedömare i din kommun för att göra en ansökan.

Så ansöker du
2

Välj utförare

Välj ett boende som passar dig. Kontakta oss för mer information om våra verksamheter.

Jämförelse av boendeformer
3

Meddela ditt beslut

När du bestämt dig för ett visst vårdboende meddelar du din biståndsbedömare.

Checklista vid val av äldreboende
4

Vi kontaktar dig

Om du valt Attendo tar vi kontakt med dig omgående för att planera din inflyttning.

Anpassning & inflytt

Håll kontakten med äldreomsorgens första närstående-app!

Vi på Attendo har utvecklat en app för att göra det smidigt för närstående och boende att ta del av det som händer både på och utanför boendet - direkt i mobilen.

Med bilder och information får man en känsla av det som mamma eller pappa – morfar eller svärmor är med om på dagarna. Appen har fått namnet Attendo Nära och den fungerar ungefär som sociala medier med bildflöde och möjlighet att dela bilder och kommentarer.

Många närstående bor långt bort och har inte möjlighet att besöka sina nära och kära lika ofta som de skulle vilja och då kan bilderna och filmklippen från boendet bli en trygghet.

Mer om appen

Attendos äldreboenden

Attendo har äldreboenden i både egen regi och på entreprenad. Egen regi innebär att Attendo själva förvaltar fastigheterna, inreder och bedriver äldreboendet. Eftersom att vi både hyr fastigheterna och driver verksamheten finns större möjlighet att utveckla verksamheten och göra större investeringar. Vi arbetar från start utifrån våra koncept kring vård, omsorg och kvalitet.  

En entreprenad är en verksamhet som Attendo driver på uppdrag av en kommun eller stadsdel. Kommunen styr villkoren för verksamheten genom de krav som ställs på aktören i upphandlingen. Kommunen är huvudman för verksamheten och fastigheten där äldreboendet finns, ägs eller hyrs av kommunen.

Video poster
Video play button

Följ med en dag på ett äldreboende

Undrar du hur det är att bo på ett äldreboende? Hur ser vardagen ut, vad erbjuds det för aktiviteter och kommer man hitta nya bekantskaper? I den här filmen får du följa med en dag i Britas liv som bor på Attendo Regementsgatan på Gotland.

Intresserad av äldreboende?