Hoppa till huvudinnehåll

Vem har rätt till äldreboende?

På våra äldreboenden bor du som har beviljats en plats från din kommun och är minst 65 år. Vi har boenden för både omvårdnad och demenssjukdom. Du har alltid rätt att ansöka om plats på äldreboende hos din kommun. För att beviljas en plats på ett äldreboende från kommunen behöver dina omvårdnadsbehov ofta vara så stora att de inte kan tillgodoses av hemtjänsten.

Hur får jag en plats på ett äldreboende hos Attendo?

För att bo på något av våra äldreboenden behövs ett biståndsbeslut av kommunen. Kontakta äldreförvaltningen i din kommun för ett första möte. När du beviljats bistånd efter en biståndsbedömning kan du i vissa kommuner fritt välja vilket boende du vill bo på. Väljer du ett av våra äldreboenden tar vi kontakt med dig så fort som möjligt för att planera ett första besök och därefter inflyttning.

Lämna ditt intresse för att flytta in på ett av våra äldreboenden här.

Vad händer om jag inte får en plats på ett äldreboende?

Det kan vara så att kommunen inte har någon ledig plats på ett äldreboende som matchar dina behov och att du därför får vänta. Då bör kommunen ha möjlighet att köpa plats på ett äldreboende i en annan kommun.

Hur lång tid tar det att få plats på äldreboende?

När du har beviljats en plats på ett äldreboende ska kommunen enligt lag verkställa beslutet inom tre månader. Det innebär att du ska bli erbjuden plats och få möjlighet att flytta ganska omgående.

Vad kostar det att bo på äldreboende?

Det är ingen skillnad i pris på privat eller kommunalt äldreboende. Det finns olika lösningar gällande boende och stöd för äldre och dessa behöver anpassas efter varje individs önskemål och behov. Avgifter kan skilja sig åt mellan olika kommuner. Därför har vi tydliggjort vem som ansvarar för de olika delarna – omsorgsavgift, hyra och måltider. Läs mer om vad äldreboende kostar här.

Vad ingår i hyran på äldreboende?

När du bor på ett äldreboende betalar du en månadshyra, på samma sätt som när du bor i en hyresrätt. Skillnaden är att du även får tillgång till omsorg och mat. Hyresavgiften beror på lägenhetens storlek och standard, precis som i vanliga hyreslägenheter. Du betalar en avgift för den vård och omsorg du får i boendet. Det är kommunen som beslutar om din omsorgsavgift, men du betalar aldrig mer än maxtaxa.  

I samband med inflyttning till ett av våra äldreboenden skrivs ett hyresavtal vilket innebär att hyreslagens regler gäller.

Får min partner flytta med till äldreboendet?

För att ha rätt att bo tillsammans på ett äldreboende måste minst en av er ha beviljats en plats på ett äldreboende av en biståndshandläggare. Par kan erbjudas att bo i en större lägenhet eller i olika lägenheter på samma äldreboende. Det är inte alla av Attendos äldreboenden som har möjlighet att erbjuda parboende, så hör med det boendet som du är intresserad av.

Vad kostar maten på äldreboende?

Frukost, lunch, middag samt mellan- och kvällsmål är det som oftast ingår i måltidsavgiften. Avgiften betalas till Attendo eller kommunen och reduceras per dag om du är bortrest eller på sjukhus. Det är kommunen som bestämmer storleken på matavgiften.

Vilka typer av äldreboenden finns det?

Äldreboende:

På äldreboendet finns personal på plats dygnet runt. Här bor du främst om du har stora omvårdnadsbehov. Boendet är permanent och när du flyttar in tar du oftast med dig dina egna möbler, förutom en höj- och sänkbar säng som tillhandahålls av boendet.

Demensboende:

På några av Attendos äldreboenden finns verksamheter särskilt utformade för yngre personer med demens. Här arbetar personal med särskild kompetens för att skapa en lugn och trivsam atmosfär där kontinuitet och trygghet står i fokus.

Livsstilsboende:

Vi har skapat olika former av livsstilsboenden, där vi anpassar verksamheten efter ett specifikt koncept som präglar hela verksamheten. Vi har tre olika livsstilskoncept; ”Utevistelse & Trädgård”, ”Kultur & Nöje” och ”Sport & Spa”.

Korttidsboende:

På korttidsboendet bor du endast en begränsad tid. Det kan till exempel vara en kortare tid efter sjukhusvistelse, för avlastning för närstående, eller under växelvård (när man är hemma en period och sedan på korttidsboendet).

Kan man välja äldreboende i annan kommun?

Du har enligt lag rätt att ansöka om äldreboende i vilken kommun du vill. Du får då vända dig direkt till den kommun dit du vill flytta. Den kommunen är skyldig att behandla din ansökan på samma sätt som om de fick en ansökan från en person som redan är bosatt i kommunen.

Vad är skillnaden på Attendos boenden i egen regi och på entreprenad?

Attendo driver äldreboenden både i egen regi och på entreprenad. Det är två olika driftsformer.

Egen regi

Genom att vi både hyr fastigheterna och driver verksamheten har vi större möjlighet att utveckla verksamheten och göra investeringar som gagnar kvaliteten. Vi arbetar från start utifrån våra koncept kring vård och omsorg och kvalitet.

Entreprenad

En entreprenad är en verksamhet som vi driver på uppdrag av en kommun eller stadsdel under en bestämd tidsperiod. Kommunen styr villkoren för verksamheten genom de krav som ställs i upphandlingen. Kommunen är huvudman för verksamheten. Fastigheten där äldreboendet finns ägs eller hyrs av kommunen.

När avtalsperioden är slut görs en ny upphandling och då kan en annan aktör potentiellt vinna och ta över driften av verksamheten.

Var hittar jag kontaktuppgifter till ett äldreboende?

Du hittar alla kontaktuppgifter till ett specifikt boende på enhetssidan för det boendet som du är intresserad av. Där hittar du kontaktuppgifter till verksamhetschef och annan personal. Du kan söka efter den enhet som du är intresserad av.

Håll kontakten med äldreomsorgens första närstående-app!

Vi på Attendo har utvecklat en app för att göra det smidigt för närstående och boende att ta del av det som händer både på och utanför boendet - direkt i mobilen.

Med bilder och information får man en känsla av det som mamma eller pappa – morfar eller svärmor är med om på dagarna. Appen har fått namnet Attendo Nära och den fungerar ungefär som sociala medier med bildflöde och möjlighet att dela bilder och kommentarer.

Många närstående bor långt bort och har inte möjlighet att besöka sina nära och kära lika ofta som de skulle vilja och då kan bilderna och filmklippen från boendet bli en trygghet.

Mer om appen

Så ansöker du om äldreboende:

1

Ansök om biståndsbeslut

Kontakta en biståndsbedömare i din kommun för att göra en ansökan.

Så ansöker du
2

Välj utförare

Välj ett boende som passar dig. Kontakta oss för mer information om våra verksamheter.

Jämförelse av boendeformer
3

Meddela ditt beslut

När du bestämt dig för ett visst vårdboende meddelar du din biståndsbedömare.

Checklista vid val av äldreboende
4

Vi kontaktar dig

Om du valt Attendo tar vi kontakt med dig omgående för att planera din inflyttning.

Anpassning & inflytt
Video poster
Video play button

Följ med en dag på ett äldreboende

Undrar du hur det är att bo på ett äldreboende? Hur ser vardagen ut, vad erbjuds det för aktiviteter och kommer man hitta nya bekantskaper? I den här filmen får du följa med en dag i Britas liv som bor på Attendo Regementsgatan på Gotland.

Intresserad av äldreboende?