Hoppa till huvudinnehåll

Varje dag betyder något

Modern omsorg handlar om att få leva hela livet och respekteras för den man är och har varit. Vi blir ju inte andra människor bara för att vi åldras eller får ett omsorgsbehov. För oss på Attendo handlar god omsorg om att med ett varmt hjärta hjälpa varje människa att fortsätta leva det liv som man vill.

För att trivas med livet måste vi fortsätta göra det vi gillar, umgås med människor vi tycker om och äta den mat vi vill. Vi behöver få värme och omtanke av någon som bryr sig. Och vi måste få känna hälsa och välmående för att hålla livslågan brinnande.

På Attendo arbetar vi målmedvetet för att ge trygghet och mening i vardagen. Vi gör det genom att bryta ensamhet, hålla igång sociala kontakter, erbjuda varierande aktiviteter att se fram emot och måltider som blir till dagens höjdpunkter.  Nedan kan du läsa om de områden vi lägger särskilt fokus på och som tillsammans gör att du kan leva ditt liv fullt ut. Varje dag. Hela livet.

Meningsfull tillvaro

Meningsfull tillvaro
Vi utgår från varje persons behov och önskemål. Vi har ett stort och varierat aktivitetsutbud, både i grupp och individuellt, med fokus på fysiskt och psykiskt välmående. Våra medarbetare är bra på att lyssna och förstå varje person och anpassa vardagen efter personliga intressen.

checkboxStort aktivitetsutbud checkboxPersonliga tillval checkboxKultur- och utomhusaktiviteter

Ingen ska känna sig utanför när Alain Iratanga är på plats på Attendo Vårdbo i Norrtälje. ”Jag jobbar hela tiden för att få med alla på någon aktivitet.”

En dag med Alain kan bjuda på både frågesporter, äppelkaka och sittgympa. Och han vet precis vilka som är morgonpigga och vilka som vill sova lite längre.

"Inget kan ersätta den mänskliga kontakten, den är grunden för att man ska må bra och känna sig trygg."
"Inget kan ersätta den mänskliga kontakten, den är grunden för att man ska må bra och känna sig trygg."

Trygg omsorg och vård

Trygg omsorg och vård
Som boende får du en egen kontaktperson med ansvarar för din omsorg och det som bidrar till att du får en meningsfull tillvaro. Ett personligt livskvalitetssamtal hålls i samband med inflyttningen och sen fortlöpande för att följa upp olika önskemål. Kontaktpersonen kompletteras av ett tvärprofessionellt team av arbetsterapeut och sjuksköterska samt läkare som tillsammans skapar trygghet och säkrar vårdens kvalitet.

checkboxPersonlig omsorgs- och hälsoplan checkboxTillgång till kvalificerat vårdteam med läkare, sjuksköterska, fysio-, arbets- och samtalsterapeuter.

Sjuksköterskan har en central roll i äldreomsorgen. Det är ett omväxlande arbete som kräver att man ska kunna axla flera roller samtidigt, berättar Maria Tiits, sjuksköterska på Attendo Lillgården i Tungelsta:

”Det handlar i grunden om att se till helheten och då ingår att känna till kundens bakgrund och tidigare sjukdomshistoria. Det är först då jag som sjuksköterska kan göra en god bedömning om vilken vårdinsats som krävs och om läkare behöver tillkallas.”

Maria har tät kontakt med de närstående för att kunna lugna och skapa trygghet. ”Ibland ringer jag bara för att berätta att allt är bra och får då chansen att prata lite om allt möjligt. I min roll handlar det om att beskriva vad vi gör för att på så sätt bygga förtroende.”

”Middagarna är alltid goda och efterrätterna är pricken över i:et” - Torborg 79 år
”Middagarna är alltid goda och efterrätterna är pricken över i:et” - Torborg 79 år

God måltidsupplevelse

God måltidsupplevelse
För många människor är mat och måltider dagens höjdpunkter och de blir kanske ännu viktigare när man flyttar in på ett äldreboende. Att äta vällagad mat i en trivsam miljö är en förutsättning för hälsa och livskvalitet. Måltiden blir ett viktigt socialt sammanhang men också en förutsättning för att få energi till dagens aktiviteter.

checkboxSäsongsanpassade måltider checkboxGod och näringsriktig mat 
checkboxHögtidsmenyer med vin och trerättersmiddagar 

På Attendo är menyerna säsongsanpassade med svensk husmanskost som de boende känner igen och där högtider uppmärksammas. Råvara i säsong har alltid bättre kvalitet och är mer näringsrik. Medarbetarna bakar ofta och gärna tillsammans med de boende. Vi serverar ofta nybakade kakor, äppelpaj eller bullar till go-fikat på eftermiddagen.

”För att göra måltiden till den bästa stunden på dagen arbetar vi efter vårt måltidskoncept Matlust som bygger på FAMM-modellen (Five Aspects Meal Model). Det är en modell som är influerad av bedömningskriterier i Guide Michelin som innefattar rummet, mötet, maten, drycken och stämningens betydelse för måltiden”, berättar Erik Arosenius, kostchef på Attendo.

Vårt måltidskoncept

Gemenskap

Gemenskap
Dagens sjuttioåringar presterar på en nivå – fysiskt och kognitivt – som motsvarar äldre tiders femtioåringar. Forskning visar att hälsa och välmående bland äldre är starkt kopplat till ett aktivt liv med sociala utbyten och aktiviteter. På Attendo använder vi gemensamma ytor och aktiviteter samt modern teknik för att behålla en nära kontakt med vänner och närstående, men även att skapa nya relationer. Våra medarbetare bidrar aktivt med uppslag och idéer.

checkboxKontakt med närstående och nya vänner checkboxSociala träffytor och digitala plattformar checkboxHögtidsfirande med närstående och grannar

Liselotte Haglund är aktivitetssamordnare på Attendo i Göteborg och berättar: ”När jag kommer till jobbet och går in i allrummet brukar jag föreslå att vi stänger av teven och hittar på något istället. Oftast är det något på schemat men det går också bra att sitta och prata, lösa korsord eller kanske ta fram ett spel.”

Liselottes jobb går ut på att lyssna in och se till att alla har det bra. ”Att bara sitta av dagarna är inget liv och definitivt inget jag skulle vilja göra på ålderns höst.” Attendo har även tillgång till samtalsterapeut för att motverka psykisk ohälsa.

Trivsam boendemiljö

Trivsam boendemiljö
Våra boenden har hög standard och är utformade som livsstilsboenden med en särskild inriktning för att du ska hitta ett boende som passar dig och träffa personer med liknande intressen. Vi erbjuder boenden med inriktning Utevistelse & Trädgård, Kultur & Nöje och Sport & Spa. Med ljusa lokaler med genomtänkt planlösning och materialval erbjuder vi ett nytt hem att trivas i, med tillgång till trädgård och uteplats som är uppvärmd året runt.

checkboxLivsstilsboenden för olika intressen checkboxHög standard på materialval och inredning checkboxTrädgård och uppvärmd uteplats

Välfärdsteknik skapar trygghet och möjliggör självständighet för våra boende. Inget kan ersätta den mänskliga kontakten, men med teknikens hjälp kan vi se till att så mycket som möjligt av omsorgstiden är tillsammans med våra boende. Exempelvis kan äldre förses med smarta klockor som mäter hälsostatus i realtid. Och sensorer kan känna av allt från fall till när någon lämnar sin lägenhet.

Inflytande

Inflytande
På Attendo bestämmer man själv över sin omsorg och sin tillvaro. I samband med inflyttningen skapar vi en individuell plan för hälsa och livskvalitet, där såväl önskemål som vård- och omsorgsbehov finns med och uppdateras löpande. När du bor hos oss är du delaktig och kan påverka verksamhetens utformning av allt från mat till aktiviteter. Vi jobbar systematiskt för att hälsa och välmående ska vara i fokus för vår omsorg. Vi har ett nytt sätt att tänka kring kvalitet där vi följer upp hur varje person inom omsorgen upplever sin tillvaro ur olika dimensioner, som komplement till traditionella måttstockar.

checkboxIndividuell plan för hälsa och livskvalitet checkboxEgen kontaktperson
checkboxBoenderåd

”Istället för att pricka av att en kund har haft aktiviteter, så får vi nu ett mått på vad aktiviteterna betyder för den boendes mående och livskvalitet. Är det rätt aktiviteter, trivs man med dem eller vill man ha något annat?” berättar Lucia Sonar, planeringsledare vid Attendo Ädelstenen i Västra Frölunda.

Information, tips och råd om äldreboende

Bra att veta om äldreomsorg

Bra att veta om äldreomsorg

Äldreboende (särskilt boende/vård- och omsorgsboende) är ett boende för dig som behöver service och omvårdnad dygnet runt. På den här sidan hittar du information om äldreboende och tips och råd.

Tips och råd om äldreboende
Attendo nära

Attendo Nära – appen som gör det enkelt att se vad som händer på boendet!

Vi har utvecklat en app för att göra det smidigt för närstående och boende att ta del av det som händer både på och utanför boendet - direkt i mobilen.

Förbättrad kommunikation
Sol året runt

Solrum

Varje dag är en solig dag i våra solrum och här kan du njuta av sol, vind och ljudet av havet - 365 dagar om året. Slå dig ner med något gott att dricka, ta in lugnet och dröm dig bort.

Sol året runt

Att ansöka - så här går det till:

1

Ansök om biståndsbeslut

Kontakta en biståndsbedömare i din kommun för att göra en ansökan.

Så ansöker du
2

Välj utförare

Välj ett boende som passar dig. Kontakta oss för mer information om våra verksamheter.

Jämförelse av boendeformer
3

Meddela ditt beslut

När du bestämt dig för ett visst vårdboende meddelar du din biståndsbedömare.

Checklista vid val av äldreboende
4

Vi kontaktar dig

Om du valt Attendo tar vi kontakt med dig omgående för att planera din inflyttning.

Anpassning & inflytt
Video poster
Video play button

Följ med en dag på ett äldreboende

Undrar du hur det är att bo på ett äldreboende? Hur ser vardagen ut, vad erbjuds det för aktiviteter och kommer man hitta nya bekantskaper? I den här filmen får du följa med en dag i Britas liv som bor på Attendo Regementsgatan på Gotland.

"Jag tycker att personalen är helt fantastisk. Känner mig aldrig ensam."

Elisabeth

Valla Park

”Personalen är jättebra här. De kommer när jag behöver hjälp, de lyssnar på en och ger så god mat. Det tycker jag är fantastiskt.”

Dagny

Vällingbygården

"Det var åratal sen mamma hade det så här bra. Hon uppskattar den goda maten och hon tycker att de lyckats få till en familjekänsla."

Närstående

Lignagatan

Intresserad av äldreboende?