Hoppa till huvudinnehåll

Solrummet ger gladare & mer välmående boende

Att solljus och värme gör något med humöret, det kan vi nog alla skriva under på. Den skandinaviska vintern bjuder på rekordlåga soltimmar men vi har en lösning på det! Hos oss kan du luta dig tillbaka i solstolen med något gott att dricka och tänka på solsemestrar från förr. Efter 20 minuter i solrummet har man fått sin dagliga dos av D-vitamin.

Solljusterapi har både en lugnande och stimulerande effekt och fyller en viktig social funktion. Regelbunden vistelse i solrum innebär stora vinster i form av glada välmående seniorer med lägre omsorgsbehov. I ett fint solrum kan de äldre träffas, koppla av, ventilera olika känslor och lämna vardagen för en stund. Äldre personer med demens blir enklare att aktivera i en skön varm autentisk solmiljö som man kan relatera till från sin ungdom eller en tidigare semesterresa.

Majken och Dragica njuter av sol och värme
Majken och Dragica njuter av sol och värme

Sol, vind och guldkant

På Attendo Åbovägen i Växjö, kan man njuta av solen året runt. Två som älskar att koppla av i solrummet är Majken och Dragica och idag är de på plats i stolarna med fruktdrinkar och läckra fat med jordgubbar och ananas som tilltugg. Det fläktar behagligt i vinden och i kombination med den heltäckande fondtapeten och värmelampan blir man snabbt förflyttad i fantasin till helt andra miljöer som ger associationer till sol, bad, hav och lata, sköna dagar.

- Jag älskar strand och hav och så ofta jag kunde blev det bad och sol här i Sverige, plus att jag och mannen åkte till såväl Mallorca som Rhodos där vi hyrde lägenhet. Nu varken kan eller orkar jag resa, så nu får jag i stället njuta av solrummet här, och det gör jag i fulla drag. Det har blivit så bra och det är så skönt att bara sitta med näsan i vädret och lyssna på havsbruset, måsarna och känna värmen mot huden. Det känns lyxigt!

Även väninnan Dragica njuter och tar till sig av sol och värme. Hon njuter av drinken och efter en stund blir det dags att hoppa över i massagestolen som står placerad intill. Hörlurarna åker på och så blir det ytterligare en stunds avkoppling och skön behandling.

Värmande kvalitetstid

Att ha ett solrum känns såklart lite privilegierat och syftar till välmående och det finns även andra dimensioner i vardagen som man får på köpet.

– Det handlar om att få lite guldkant och ombyte i vardagen och att som boende och medarbetare också få en stunds viktig kvalitetstid. Man får tid att snacka och diskutera i en miljö som är både behaglig, avslappnad, nära och annorlunda – som gör att det liksom blir en mer annan typ av dialog. Och det gäller såklart även för närstående som kommer på besök. Det är helt fritt fram att sticka ner till solrummet tillsammans med sin mamma eller pappa och få en stunds soltid tillsammans. Det blir en mysig och skön aktivitet som kanske dessutom gör att man minns och tänker på andra liknande stunder man haft tillsammans tidigare i livet, säger verksamhetschef Cecilia Reitersjö.

Solrum minskar D-vitaminbrist

På Attendo förstår vi hur viktigt det är med rätt balans av näring, utevistelse och aktivitet för att äldre personer ska må sitt bästa. En viktig komponent i denna balans är D-vitamin. Men varför är det så viktigt, och hur kan vi säkerställa att de äldre får tillräckligt av det? Läs mer och ta reda på vilket sätt D-vitamin kan vara ett stöd för åldrandet.

D-vitamin är mer än bara ett vitamin; det är en nyckelkomponent för vår hälsa. Det hjälper inte bara med att upprätthålla god benhälsa utan är också avgörande för muskelfunktion och immunsystemets funktion.

D-vitaminbrist hos äldre

Forskning visar att många äldre lider av D-vitaminbrist. Denna brist kan leda till ökad risk för benskörhet, minskad muskelstyrka och ett försvagat immunsystem. Med dessa potentiella risker i åtanke är det viktigt att vi är proaktiva när det kommer till att tillgodose äldres D-vitaminbehov.

Solen är en av de bästa källorna till D-vitamin. Även korta stunder utomhus kan ge kroppen en välbehövlig dos. Dock kan det ibland vara en utmaning för äldre att tillbringa tillräckligt med tid utomhus och där kommer solrummet in i bilden.

Så funkar våra solrum

Våra solrum är inredda för att skapa en lugn och harmonisk känsla och i rummet spelas bakgrundsmusik med havsljud för total avkoppling. Du som boende kan njuta av sommar och sol året runt.

Strategiskt placerad i taket sitter ”solen” (en lågUV sol på max 25 000 lux och infraröd värme) och ”vinden” som med hjälp av den smidiga displayen på väggen ska förflytta besökaren mentalt i tid och rum. Sammantaget är detta en skön och inbjudande plats för avkoppling och samvaro där du stimulerar sinne och minne.

Vill du veta mer? Passa på att boka ett besök och testa ett solrum, och ta med en vän och njut tillsammans av den härliga solen.

Här lyser solen året runt

Attendo Fridhemsvägen

Attendo Fridhemsvägen

Attendo Fridhemsvägen är ett nyöppnat & modernt äldreboende i Ronneby, som även inrymmer ett trygghetsboende (AttendoHem). Boendet har konceptet Utevistelse & Trädgård.

Läs mer
Attendo Kapellgärdet Norra

Attendo Kapellgärdet Norra

Attendo Kapellgärdet Norra i Uppsala är ett nytt modernt äldreboende med inriktning Sport & Spa. Boendet öppnade våren 2020.

Läs mer
Attendo Ljung

Attendo Ljung

Attendo Ljung är ett modernt äldreboende på Värmdö, nära Hemmesta centrum. Närområdet består av vacker natur som bjuder in till promenader.

Läs mer
Attendo Lundby Park

Attendo Lundby Park

Välkommen till Attendo Lundby Park ett nybyggt modernt äldreboende med inriktning mot Sport & Spa och Kultur & Nöje. Här står aktiviteter och välmående i fokus.

Här finns lediga platser
Attendo Varvsvägen

Attendo Varvsvägen

Attendo Varvsvägen är ett nytt äldreboende i i Masmo, Huddinge. Äldreboendet är beläget i en naturnära miljö och har plats för 79 lägenheter, uppdelat på fyra plan.

Lediga platser
Attendo Vegagatan

Attendo Vegagatan

Nybyggt och modernt äldreboende i Norrtälje hamn. Här finns en relaxavdelning med spa och bastu och en sportbar där vi gärna umgås. På takterrassen kan du njuta av fin utsikt mot Norrtäljeviken.

Läs mer
Attendo Åbovägen

Attendo Åbovägen

Boendet är beläget i Högstorp Växjö och är uppdelat på fyra avdelningar med elva lägenheter vardera. Här arbetar utbildade och engagerade medarbetare med din vård och omsorg.

Läs mer

Så ansöker du om äldreboende:

1

Ansök om biståndsbeslut

Kontakta en biståndsbedömare i din kommun för att göra en ansökan.

Så ansöker du
2

Välj utförare

Välj ett boende som passar dig. Kontakta oss för mer information om våra verksamheter.

Jämförelse av boendeformer
3

Meddela ditt beslut

När du bestämt dig för ett visst vårdboende meddelar du din biståndsbedömare.

Checklista vid val av äldreboende
4

Vi kontaktar dig

Om du valt Attendo tar vi kontakt med dig omgående för att planera din inflyttning.

Anpassning & inflytt