Hoppa till huvudinnehåll

Hur ansöker man om hemtjänst?

Alla som anser sig behöva service, stöd och omsorg har rätt att söka bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. När du tar kontakt med kommunen får du kontakt med en biståndshandläggare som tar hand om ditt ärende.

Vem kan få hemtjänst?

Man kan säga att den som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning och inte själv klarar av sina vardagssysslor har rätt till hemtjänst.

Hur många timmar hemtjänst kan man få?

Man brukar prata om ett maxtak på 120 hemtjänsttimmar per månad. Behövs fler timmar än så kan det istället vara dags att flytta till ett äldreboende som bättre kan tillgodose dina behöv.
 

Vad är biståndsbedömning?

För att få hemtjänst behöver du ett biståndsbeslut från en biståndshandläggaren på din kommun. Biståndshandläggaren träffar dig för ett möte när ni går igenom din vardag och vilka svårigheter du upplever. Efter mötet går biståndshandläggaren igenom din ansökan och tar sedan ett beslut om du har rätt till bistånd eller inte. Om du inte är nöjd med beslutet kan du alltid överklaga.

Vissa kommuner och stadsdelar har ett kundvalssystem som innebär att du efter att du beviljats bistånd har rätt att välja utförare själv.

Video poster
Video play button

Se filmen för tips och råd om hemtjänst

För många äldre kan det bli svårt att utföra vissa vardagssysslor, som att städa, gå och handla eller tvätta kläder. Om du eller någon du känner skulle behöva hjälp eller stöd för att klara sin vardag, så kan de få hemtjänst från Attendo beviljad av kommunen. Titta gärna på den här filmen, så får du tips och råd om hur du går till väga. Det är enklare än du tror att få rätt till hjälp från oss på Attendo.

Upptäck mer om vår hemtjänst

Hemtjänst

Hemtjänst från Attendo ger stöd så du kan bo hemma så länge det går. I hemtjänst ingår allt från omsorg till städning.

Läs mer

Hushållsnära tjänster

Vi erbjuder dig avlastning i hemmet och hjälper dig med de vardagssysslor du behöver hjälp med. Vi skräddarsyr hushållsnära tjänster utifrån dina behov och önskemål. Du väljer själv hur ofta du vill ha hjälp, allt ifrån ett enstaka tillfälle till regelbundna insatser. För oss är varje uppdrag lika viktigt.

Läs mer

Hitta hemtjänst

Hemtjänst för dig som vill ha en enklare vardag. Vi ger dig omsorg och hjälper dig med städning, gå och handla, tvätta kläder och sällskap. Med 35 års erfarenhet av hemtjänst vet vi vad som krävs för att du som kund ska bli nöjd.

Läs mer