"Detta är mitt andra hem"

Alain Iratanga hade egentligen inte alls tänkt sig ett arbete i omsorgen utan det var teknik han trodde att han skulle viga sitt arbetsliv åt. Men när han började som helgvikarie på Attendo Vårdbo i Norrtälje kände han ganska snabbt att han hade hamnat rätt. Alain har alltid haft lätt att få kontakt med människor och gillar att bygga relationer. 

– Jag passar verkligen att jobba i vården och speciellt här på Attendo Vårdbo. Jag känner verkligen att jag gör nytta här. Det är lite som mitt andra hem, säger han. 

Alain är ambitiös och tycker om att få utvecklas och lära nytt. Han blev därför jätteglad när hans chef föreslog att han skulle plugga vidare till undersköterska. 

– Det kändes perfekt för mig. Jag fick lära mig hela grunden kring omsorg och det är viktigt för att kunna lära sig ännu mer, säger han. 

Quote

"Jag kom till Sverige med mina syskon 2006. Jag ser mycket av mina egna föräldrar och mina äldre släktningar i de jag träffar här och det är naturligt för mig att ge tillbaka, alltså att respektera och alltid ställa upp för de äldre."

Devider

Alain Iratanga

Undersköterska & aktivitetsansvarig

Att bygga nära relationer med de äldre kommer naturligt för Alain

Enligt Alains kollegor har han en sällsynt förmåga att känna in och att bjuda in andra för att ingen ska känna sig utanför. Rollen som aktivitetssamordnare passar honom därför perfekt. 

– Det viktigaste är att känna de äldre och verkligen prata med dem om vad de vill göra. Det kommer hela tiden nya idéer. Vi har ett varierat program men eftersom jag själv älskar musik och dans blir det ibland disco men det kan hända mycket annat också, säger han. 

Att bygga nära relationer med de äldre kommer naturligt för honom. Han berättar om en dam som nyligen hade flyttat in och kämpade varje dag med att lära sig gå efter en stroke. Alain bestämde tillsammans med damen att det skulle funka, hoppet om att gå igen var inte förlorat. Vid sidan av rehabiliteringen fick damen "privatlektioner" med Alain som övade att gå så ofta han bara kunde. 

– Det var så fantastiskt att se att hon kunde lära sig att gå igen med rullator, det var en riktig seger för henne, berättar han. 

Alains genuina intresse för att stötta och hjälpa andra sitter djupt i honom, något han tror kommer från hans uppväxt i Burundi i Afrika. 

– Jag kom till Sverige med mina syskon 2006. Jag ser mycket av mina egna föräldrar och mina äldre släktningar i de jag träffar här och det är naturligt för mig att ge tillbaka, alltså att respektera och alltid ställa upp för de äldre.