Hoppa till huvudinnehåll

”Det är en lyx att få vara med och bidra”

Helena Johansson har jobbat på Attendo Kullen i tolv år och de senaste åren har hon ägnat sin tid åt personer med demenssjukdom. Enligt henne själv är det där hon skapar störst värde.

– Du måste gå in i jobbet helt och hållet för att skapa den trygghet och närhet som är så viktig. Vissa personer kan vara svåra att hantera och du måste vara beredd på oväntade situationer hela tiden. Jag har blivit rätt bra på det.

Helena bestämde sig redan i tonåren för att hon ville arbeta med människor. Efter gymnasiet och några turer på olika jobb valde hon att söka sig till äldreomsorgen och till slut blev det en tjänst som undersköterska på Attendo Kullen på Ekerö utanför Stockholm.

Efter många år på Kullen har Helena blivit en trygg punkt för både boende och nya kollegor. Ibland har hon haft tankar på att byta arbetsplats ”för sakens skull” men sedan ändrat sig eftersom hon gillar den roll hon har och känner sig uppskattad.

– Det är en fantastisk känsla att känna att man bidrar och gör stor skillnad på en arbetsplats, det är en lyx. Jag kommer särskilt ihåg en gång när jag hade varit borta från arbetet en längre tid. När jag kom tillbaka var jag helt inställd på att ingen skulle känna igen mig, men en av damerna sken upp när hon såg mig och utbrast ”Nämen, är du tillbaka nu”. Jag blev så innerligt glad.

Quote

"Det är en fantastisk känsla att känna att man bidrar och gör stor skillnad på en arbetsplats, det är en lyx."

Devider

Helena Johansson

Undersköterska

"Jag vill att alla äldre ska ha det bra och må så bra det går medan man bor här"

Helena är intresserad av att lära sig mer om demens och ser det som nästa steg i utvecklingen på arbetet. Att förstå olika typer av demenssjukdomar för att kunna bemöta varje person utifrån det blir allt viktigare med en åldrande befolkning.

För henne är det en viktig hörnsten att utgå ifrån sig själv och tänka på hur man själv skulle vilja bli bemött på ålderns höst.

– Många äldre har det ganska jobbigt och tampas med ångest och oro. Jag vill att alla äldre ska ha det bra och må så bra det går medan man bor här. Vi som arbetar med omsorg kan göra stor skillnad genom att sitta ned i lugn och ro, prata och visa att vi bryr oss.

Att bli utnämnd till omsorgshjälte i regionen var verkligen inget hon räknat med. Hon hade visserligen hört att hennes chef, Helene, hade nominerat henne men det tänkte hon inte så mycket på eftersom det finns så många skickliga kollegor i regionen.

När sedan Helene och de andra kollegorna överraskade henne med diplom och blommor kom det som en chock.

– Jag började såklart gråta, det gör jag lätt när jag blir rörd. Det var verkligen ett fint erkännande som jag är stolt över, säger hon.