Hoppa till huvudinnehåll

"Här har jag chansen att lära känna kunder"

Lovelyn kommer ursprungligen från Filippinerna och kom till Sverige 2015 i samband med att Attendo sökte fler sjuksköterskor till äldreomsorgen. Hon är utbildad sjuksköterska och har erfarenhet av arbete på sjukhus både i Filippinerna och Saudiarabien. När hon fick erbjudande från Attendo om att komma till Sverige och arbeta i äldreomsorgen tyckte hon det lät intressant och ville prova.

– Det var jättespännande att få den chansen. Jag hade knappt hört talas om Sverige förut. Jag undrade förstås om jag skulle jag klara av det. Det var svårt med svenska språket och i början fick vi ägna mycket tid åt att plugga, säger hon.

Efter snart fem år har hon vant sig vid kallt väder och tysta gator i Sverige. Även om hon uppskattar lugnet och tryggheten kan hon sakna bullret och värmen hemifrån. Och sin mamma och syster som är kvar hemma i Filippinerna.

– Vi pratar förstås ofta men det är inte samma sak som att ses, säger hon.

Lovelyn träffade sin blivande man på sjuksköterskeutbildningen. Han arbetade tidigare i Finland men nu har båda funnit sig väl till rätta i Sverige, närmare bestämt i Västerås.

– Nu inser jag hur bra det är att bo i Västerås. Det är mysigt i en mindre stad och så har jag nära till mina vänner från Filippinerna. Dessutom känns det som en bra stad när man fått barn, säger Lovelyn som blev mamma för första gången i september.

Lovelyn tycker att det är stor skillnad att vara sjuksköterska i äldreomsorgen jämfört med att arbeta på sjukhus. Att ha rollen som sjuksköterska ger en intressant inblick i kundens hälsa och hon uppskattar att kunna följa varje kund i lugn och ro över tid.

– Här har jag chans att lära känna kunderna, det är en stor trygghet för dem och intressant för mig. På sjukhus händer hela tiden något nytt och man hinner inte riktigt bygga upp relationerna. Det är stressigt på ett annat sätt, säger hon.

Quote

"Här har jag chans att lära känna kunderna, det är en stor trygghet för dem och intressant för mig."

Devider

Lovelyn Buking

Sjuksköterska

Lovelyns framträdande roll i arbetet med att hålla smittan borta från verksamheten

Våren 2020 var en tuff tid för alla som arbetar inom omsorgen och för Lovelyn och teamet på Attendo Tujagården var oron stor för hur det skulle gå för kunderna när coronan slog till. Som sjuksköterska hade Lovelyn en framträdande roll i arbetet med att hålla smittan borta från verksamheten.

– Det var en tuff tid i våras, framför allt var det jobbigt att hantera oron för våra kunder. Vi var väldigt noga med att tidigt utbilda alla i basala hygienrutiner och se till att alla förstod allvaret med smittan, säger hon.

Lovelyn har fått mycket beröm och uppskattning för sin professionella hantering av kunder och närstående under den akuta fasen av coronakrisen. Hennes skickliga agerande var en av anledningarna till att hon blev utsedd till regionens omsorgshjälte.

– Jag är nog ganska lugn som person, sedan är det förstås roligt om det jag bidrar med uppskattas. Men jag hade aldrig förväntat mig att jag skulle bli omsorgshjälte. Det känns fantastiskt, säger hon.