Hoppa till huvudinnehåll

Hon vinner respekt

Jag vill alltid få de äldre att må bra. Jag tror att jag har lätt att locka fram deras bästa sidor och då blir det ofta skratt och spännande samtal. Kanske har jag en fallenhet för människor? säger Odette Ahobanetegeye.

Hon började jobba på Attendo Duvan i Linköping år 2002 och är fortfarande kvar där efter 18 år. Sedan 1,5 år är hon våningsansvarig och för 24 kunder. Hon sköter den dagliga planeringen, har personalansvar och sitter i ledningsgruppen för boendet.

Kollegan Rihab Alazawi, biträdande verksamhetschef, beskriver henne som mjuk och professionell i en fantastisk balans:
– Odette värnar oerhört om de boende, hon är en skicklig och uppskattad ledare för medarbetarna och hon har ett mycket respektfullt och mjukt sätt att bemöta de närstående på. Jag skulle säga att hon vinner respekt var hon än visar sig.

Men Oddettes resa till nutid har varit kantad av tvära kast. Från en trygg tillvaro som tvåbarnsmor och lågstadielärare i Rwandas huvudstad Kigali – till krig, folkmord och flykt. 1994 tvingades hon lämna allt och flydde till grannlandet Kongo-Kinshasa. Efter en tid utbröt krig även där.

Den 1 juli 1999 kom hon tillsammans med sin man och deras två små barn som kvotflyktingar till Sverige och Linköping. Odette var då 32 år.

– Jag började direkt läsa SFI, Svenska för invandrare, och därefter Svenska som andraspråk. Efter samtal med socialsekreterare om vad jag ville ägna mig åt i Sverige bestämde jag mig för att utbilda mig till undersköterska, något jag aldrig ångrat.

Hon hade först tänkt läsa till sjuksköterska, en liten dröm hon fortfarande har.
– Men jag är 52 år och frågan är om jag vill sätta igång att plugga i flera år nu. Jag trivs ju fantastiskt bra och känner stor arbetsglädje och tillfredställelse på min arbetsplats, med mina kollegor och min chef. Och med de underbara kunderna som förgyller mina dagar.

Quote

"När jag blir gammal vill jag bo på ett härligt äldreboende med mycket aktiviteter, god mat och nya vänner."

Devider

Odette Ahobanetegeye

Undersköterska

"Jag känner att jag kan bidra med något som faktiskt betyder något"

Odette är en stor humanist och har alltid arbetat med människor. I stort sett varje dag går hon hem från jobbet med ett lätt hjärta, glad och nöjd med dagens insats.

– Jag känner att jag kan bidra med något som faktiskt betyder något, som att ha tröstat någon som varit ledsen, hjälpt någon att komma till ro. Fått höra kollegornas skratt omkring mig. Jag försöker alltid göra det jag ska och sen lite till. Jag tror att jag är rätt bra på att läsa av och bemöta människor, säger hon.

Innan hon började jobba inom äldreomsorgen tyckte hon att det var nästan chockerande att man i Sverige ”lämnar bort” sina älskade gamla föräldrar till främlingar. I Rwanda finns ingen äldreomsorg utan man tar hand om sina släktingar när de blir gamla. Ofta är det kvinnorna som får dra det tyngsta lasset. Självklart får det konsekvenser, praktiska och ekonomiska. Inte sällan måste någon sluta jobba.

– Herregud, så bra det är med äldreomsorg, det är en fantastisk möjlighet vi har i Sverige. När jag blir gammal vill jag bo på ett härligt äldreboende med mycket aktiviteter, god mat och nya vänner, där jag har en egen liten lägenhet dit jag kan dra mig undan när jag vill. Jag hoppas att mina barn tittar in och hälsar på ofta, men de ska inte sköta om mig. Jag vill att de ska ha ett eget liv.