Hoppa till huvudinnehåll

”Jag bidrar till att deltagarna växer”

– Det finns något fantastiskt med LSS. Att stötta och vägleda personer till självständighet är bland det viktigaste som finns. Jag känner att jag gör skillnad varje dag och med min undersköterskeutbildning har jag fått en djupare förståelse för yrket.

Idag arbetar Frida på Attendos dagliga verksamhet Funbo-Lövsta i Uppsala. Hon stöttar och vägleder deltagarna i sina arbeten, med fokus på motivation och att dagarna ska kännas meningsfulla. För Frida kan en typisk dag vara att jobba tillsammans med några av deltagarna i en secondhand-butik, med att sortera husgeråd eller snygga till på hyllorna. Andra sysslor kan vara att räkna bitarna i ett pussel för att det ska gå att sälja eller att sortera skor.

– Jag känner mig verkligen stolt när jag kan bidra till att deltagarna växer och utvecklas, att de kan klappa sig själva på axeln och säga ”det där klarade jag”, säger hon. Det handlar om att bidra till en meningsfull vardag.

Quote

Det finns något fantastiskt med LSS, att få stötta och vägleda personer till självständighet är ju bland det viktigaste som finns.

Devider

Frida Kristiansen

Stödbiträde

Projekt som engagerar deltagarna

Jobbet som stödbiträde på Funbo-Lövsta innebär att Frida och deltagarna är ”hemma” i verksamheten och skapar värde i verkstan. Här pågår olika typer av projekt som engagerar deltagarna.

– Just nu bygger vi fågelholkar som vi ska sälja och lägga pengarna på en utflykt eller nåt annat trevligt. För de som inte vill snickra finns möjlighet att göra fina armband och nyckelringar som också säljs.

Frida tog nyligen jägarexamen och inom kort går flyttlasset till en gård på landet. Planen är att bli självförsörjande.

– Det känns viktigt att vår dotter lär sig mer om naturen och att leva hållbart och självständigt. Vi gillar att renovera och pyssla och det kommer det definitivt att finnas utrymme för. Jag gör det jag tycker är roligt både på jobbet och därhemma, och de olika världarna inspirerar varandra.