Hoppa till huvudinnehåll

20 år som undersköterska

Med närmare 20 år som undersköterska på äldreboendet Sabbatsbergsbyn kan Mohammed verkligen sin arbetsplats utan och innan. Han har hunnit fylla 63 men tar fortfarande varje chans att jobba extra och hoppar gärna in när någon är sjuk. Inte för att han måste utan för att han älskar sitt arbete och känner att han gör stor skillnad på jobbet.

- Jag brukar ibland skoja med min chef att när jag fyller 65 ska jag gå ned på heltid, säger han och skrattar till. Jag älskar att jobba och att vara på jobbet.

Det var inte självklart att Mohammed skulle välja omsorgsbanan. Han har under sin nästan 40 år långa arbetsliv haft fler olika jobb inom både industrin och handel. Genom en bekant blev han tipsad om att prova på att jobba i äldreomsorgen som sommarvikarie. Ganska snart märkte han att han  hade hittat ett yrke som passade honom.

- När man känner att man har en fallenhet för en viss typ av jobb ska man inte kämpa emot. Jag känner att jag gör en stor skillnad i omsorgen och det är här jag hör hemma. Jag vill att de äldre ska må bra och då blir jag viktig för dem.

Quote

Jag känner att jag gör en stor skillnad i omsorgen och det är här jag hör hemma.

Devider

Mohammed Kamruzzaman

Undersköterska

Handlar om att förstå de äldre

Han beskriver en situation som han nyligen hade med en av damerna på demensavdelningen som inte vill äta. Han berättar ingående hur han tog sig tid att sitta ned och prata och skoja med henne tills hon fått i sig sin lunch.

- Det visar hur en liten insats från min sida har stor betydelse för henne och bidrar till att hon får i sig näring. Samtidigt har vi en trevlig stund tillsammans. För mig är det en stor seger, berättar han och fortsätter.

- Det handlar om att förstå de äldre, ta sig tid och verkligen finnas till hands. Aldrig ha bråttom eller skynda utan att ge av sin tid. Att finnas till hands är viktigast, mat och annan omvårdnad får ibland stå tillbaka.

Mohammed växte upp i Bangladesh och kom till Sverige som 25 åring. Trots att han bott länge i Sverige säger han att det var uppväxten i Bangladesh och kontakten han hade med sina äldre släktingar som präglat honom och som gör att han trivs så bra med att umgås med äldre.

- Det finns mycket livserfarenhet att ta del av. Jag trivs helt enkelt i det sällskapet.