Hoppa till huvudinnehåll

Hållbara hus att trivas i

- Vi bygger hållbara hus som vi önskar att våra boende betraktar som sina hem, säger Eva Undén, byggprojektledare på Attendo. 

Att bygga ett nytt boende från grunden tar tid och är en komplicerad process. Det ska göras ekonomiskt, effektivt, med kvalitet och med hänsyn till miljön. Slutprodukten ska vara en hemtrevlig och funktionell miljö att bo och arbeta i.

Eva Undén är byggledare på Attendo. Hon har arbetet både på äldreboende och inom hemtjänsten innan hon utbildade sig till civilingenjör och det var ett mycket medvetet val hon gjorde när hon började bygga just omsorgsboenden.

– Jag har alltid velat kombinera mina erfarenheter från omsorgen med min roll som byggledare. När vi bygger boenden tänker jag alltid: skulle jag vilja att min mamma bodde här? Eller skulle jag själv vilja bo här? Vi som bygger omsorgsboenden har ett mycket stort ansvar, säger Eva.

Quote

"Det roligaste med mitt jobb är att det är varierande och att jag har kontakt med så många människor både inom Attendo och utanför, exempelvis arkitekter, fastighetsägare och entreprenörer. Dessutom gör jag något viktigt: bygger hus till dem som så väl behöver ett tryggt hem."

Devider

Eva Undén

Byggprojektledare

Rollen som byggprojektledare

Som byggprojektledare är Eva med i projekten från ritningsstadiet till tillträdet. Hon bevakar Attendos intressen och är ofta ute på byggena och säkerställer att allt flyter på som det ska.

– Det roligaste med mitt jobb är att det är varierande och att jag har kontakt med så många människor både inom Attendo och utanför, exempelvis arkitekter, fastighetsägare och entreprenörer. Dessutom gör jag något viktigt: bygger hus till dem som så väl behöver ett tryggt hem.

Eva förmedlar både till arkitekter och till projektgrupper vikten av att Attendos värderingar kompetens, engagemang och omtanke samt visionen Att stärka individen avspeglas i både byggprocess och färdiga hus.

– En utmaning vi har är exempelvis när regler kring god arbetsmiljö krockar med den trevliga hemmiljö vi vill skapa för dem som bor där. Då får vi tänka till lite extra för att lösa det på ett bra sätt.

Viktigt med hållbarhet och kvalitet

På Attendos boenden vistas kunder och medarbetare 24 timmar om dygnet, vilket förstås ger ett betydligt större slitage än i vanliga privata hem. Det gäller att tänka hållbart från början och bygga med kvalitet i allt från slitstarka golv till produkter i badrum, ledstänger, köksskåp och möblemang.

– Hållbarhet handlar också om exempelvis genomtänkt och miljömedveten ventilation, värme och belysning, säger hon. De flesta av våra boenden har fjärrvärme och några har solceller på taket. Vi installerar LED-belysning, har energiklassade vitvaror och köper grön el från Vattenfall. Och vårt nya boende i Ronneby är miljöcertifierat till Miljöbyggnad Silver.

Inomhusmiljön är förstås mycket viktigt och man är noga med färgval, dagsljusinsläpp, belysning och dämpning av buller/ljud. Och på alla nya boenden finns självklart plats för källsortering.

 

Olika perspektiv

Under året har Eva Undén initierat en workshop som genomfördes på Attendo Fresta äldreboende i Upplands Väsby: Temadag vård- och omsorgsbyggnader. Arkitekt och byggledare mötte då de som vistas på boendet, bland annat verksamhetschef, undersköterskor, aktivitetsansvariga, närstående och kunder. Dessutom en en arbetsterapeut och forskare vid Karolinska som forskar på miljön i äldreboenden.

– Jag ville få fler perspektiv på våra nya boenden och hur de lösningar vi och arkitekterna funderat ut uppfattas. Det blev många bra diskussioner som faktiskt gav oss lite att tänka på framöver. Det var en mycket spännande och fruktbar dag, säger Eva.