Hoppa till huvudinnehåll

"Tillsammans limmar vi ihop bitarna till en helhet"

I byn Kusmark, ett par mil väster om Skellefteå ligger HVB hemmet Stradivarius i en vacker gammal prästgård. Här jobbar Marcus Boström som boendestödjare med uppdraget att stötta ungdomar som hamnat på glid. De har placerats på Stradivarius av Socialtjänsten för att bryta ett destruktivt mönster där missbruk och kriminalitet riskerar att ta överhanden. Många av ungdomarna har dessutom relationsstörningar på grund av en diagnos eller annan beteendeproblematik.

- De kommer hit som en trasig tallrik. Det är en ganska bra liknelse för tillsammans limmar vi ihop bitarna till en helhet. Det är det absolut bästa med mitt jobb – att få vara med och stärka dem och se bitarna falla på plats när tryggheten infinner sig, berättar Marcus.  

Behandlingen på Stradivarius består i att stärka ungdomen genom kognitiv beteendeterapi. Det grundar sig i att ungdomen själv är med och utarbetar behandlingen med personalen, socialtjänsten och vårdnadshavare.

- Vi hjälper ungdomarna att hitta nycklarna till att må bättre, hitta sin självkänsla i deras eget tempo. Det händer inte över en natt utan det kan ta tid innan tryggheten och tron på sig själv kommer, säger han.

Quote

Jag har lärt mig att läsa av människor, förstå när det är läge att ställa frågor och när jag ska vara tyst.

Devider

Marcus Boström

Boendestödjare

Har jobbat på Stradivarius sen 2016

På Stradivarius bor det femton ungdomar mellan 13 till 21 år och de bor kvar i upp till två år innan de är färdigbehandlade och redo för nästa steg i livet. Den lantliga miljön inbjuder till ett lugnare liv med fritidsaktiviteter nära naturen, något som kan underlätta läkandet.

Marcus har jobbat på Stradivarius sen 2016 och träffat många ungdomar under årens lopp. Att flytta in på ett HVB hem är ofta jobbigt och ångestladdat och Marcus vet hur man ska närma sig ungdomarna för att bygga tillit.

- Jag har lärt mig att läsa av människor, förstå när det är läge att ställa frågor och när jag ska vara tyst. När en ungdom kommer hit här behöver han eller hon först lugn och ro, tid att känna in stämningen, man får inte ha för bråttom utan bara visa att man finns där.

Marcus har lätt att knyta an till ungdomarna och få dem att känna sig trygga. Till viss del tror han att det beror på hans egen uppväxt.

- Jag växte upp i ett struligt hem och mådde inte så bra. Det är nog därför jag kan relatera till hur ungdomarna känner sig. Jag har alltid haft mycket empati och det har jag nytta av i mitt jobb.