Från Filippinerna till Finland

Hej, det är jag som är Margie, men här kallas jag för Maikki, säger Margie Mendoza när vi möter henne. Hon har nu bott i Finland och jobbat för Attendo i fyra år.

– Det var mina vänner som berättade att det behövs omvårdnadspersonal i Finland. Jag blev antagen till en ettårig utbildning och kom sedan hit för att jobba. Inträdesprovet var svårt, bara trettio av omkring ettusen sökande antogs.

Under ett år studerade Margie finska genom bemanningsföretaget Silkkitie. Hon genomgick olika tester och lärde känna den finländska kulturen, bland annat fick hon läsa Väinö Linnas roman ”Okänd soldat”.

– Det nya språket och den nya kulturen var spännande! Det enda jag visste om Finland före kursen var att Nokia kommer härifrån, skrattar Margie.

Margie har tidigare studerat till sjuksköterska och arbetat som frivilligvårdare. I Filippinerna fanns inga lediga jobb, och lönenivån lockade inte heller. Att arbeta på ett finländskt äldreboende lät som ett intressant alternativ.

– På Filippinerna finns det bara äldreboenden för rika personer. Att jobba på boende är en helt ny slags arbetsplats för mig.

Efter Margie flyttat till Finland fick hon genast jobb på Attendo Ventelä i Lojo. Därifrån flyttade hon snart till Attendo Vappula. Idag jobbar hon på Attendo Onnenkehrä i Hyvinge. Vid sidan av arbetet har hon studerat till närvårdare (undersköterska) på lärlingsavtal och håller nu på att avlägga en yrkesexamen inom serviceutveckling.

– Jag trivs väldigt bra och är glad över de möjligheter som Attendo erbjuder. Jag får jobba med härliga människor och lär mig mycket nytt om olika sjukdomar.

Quote

"På Filippinerna finns det bara äldreboenden för rika personer. Att jobba på boende är en helt ny slags arbetsplats för mig."

Devider

Margie "Maikki" Mendoza

Undersköterska

Omsorg måste få ta den tid som behövs

Margie deltar aktivt i utvecklingen av den egna arbetsplatsen och ordnar bland annat dagaktiviteter för de boende. Ibland bjuder hon in barnen från den närbelägna förskolan för att pigga upp de boende, eller så ordnar hon ett evenemang kring skönhetsvård tillsammans med en kosmetolog. Från början av nästa år ska hon även fungera som kvalitetssamordnare för verksamheten.

– Det viktigaste för mig är att kunna ge omsorg som får ta den tid som behövs, utifrån kundens behov. Att jag får sköta om mina kunder som om de vore mina egna morföräldrar.

Margie känner sig redan hemma i Finland. Från hemlandet saknar hon mest familjen och den kryddstarka maten, men hon har också vant sig vid mildare smaker.

– Finländsk julmat och filmjölk är två av mina favoriter. Det är också fint att man i Finland uppskattar naturen och inhemska råvaror – alla blir så entusiastiska över färskpotatisen!