Hoppa till huvudinnehåll

Bryter destruktiva mönster med fritidsaktiviteter

Långt ute på landet, utanför Skellefteå ligger Attendo Stradivarius HVB. Hit kommer ungdomar som på grund av kriminalitet eller begynnande missbruk vare sig kan bo hemma eller i familjehem. Här bor 16 ungdomar i en vacker prästgård med skog och sjöar som närmaste granne.

När ungdomarna kommer till Stradivarius har de oftast nått botten och behöver stöd – snabbt. Det är då Maria Hägglöf och hennes medarbetare på Stradivarius står redo med öppna armar. Det första som sker med ungdomarna som kommer till Stradivarius är att de får ett mat- och sovschema. Maten serveras på fasta tider och klockan tio ska det vara släckt – för alla. Först efter att den rutinen har satt sig ordentligt jobbar man med att aktivt sysselsätta ungdomarna.

– Här får man träna på att ha fritidsintressen, något många är ovana vid. Det är ett otroligt effektivt medel för att bryta destruktiva mönster, säger Maria.

Många av ungdomarna har inte upplevt riktiga sommarlov. Att vara ute och tälta eller fiska är helt nytt för dem och bidrar till att skingra tankarna och minska ångest.

– Vi övar på att göra utflykter och roliga aktiviteter tillsammans. Det låter kanske för enkelt, men i kombination med tydliga regler så lyckas vi väldigt bra.

Quote

"Det mest fantastiska med mitt arbete är att se hur varje unge lyckas komma ur sitt skal och välja att vara med och bidra till gemenskapen. Det är så starkt."

Devider

Maria Hägglöf

Verksamhetschef

"Jag får så mycket energi tillbaka av ungdomarna"

Maria ger en stor eloge till alla medarbetare som genom sina personliga fritidsintressen bidrar till att hålla en hög nivå på alla aktiviteter. Under sommaren har det varit full rulle på Stradivarius. Inte en dag har gått utan att det ordnats campingutflykter, fisketurer, frisbeegolf eller ridturer.

– Det mest fantastiska med mitt arbete är att se hur varje unge lyckas komma ur sitt skal och välja att vara med och bidra till gemenskapen. Det är så starkt.

Det går inte att ta miste på Marias engagemang för sitt jobb.

– Jag får så mycket energi tillbaka av ungdomarna och jag är så otroligt stolt över dem, säger hon.