Hoppa till huvudinnehåll

Mat måste smaka gott för att ätas

Maten måste smaka gott för att den ska ätas. Ingen blir glad av kvarlämnad mat, säger Niina Uusi-Äijälä.

Niina kan det här med mat. Hon har lagat mat åt Attendos boende i över sex år. Hon ser näringsrik och välsmakande mat som en av grundpelarna inom god omsorg.

– Traditionell husmanskost är hälsosam och ger trygghet. Jag njuter av att få tillreda mat av högklassiga råvaror och med goda recept från början till slut. I det här jobbet kommer responsen direkt – jag vet att vi har lyckats när vi får tillbaka tomma uppläggningsfat från avdelningarna.

Quote

"Det är roligt att få träffa kollegor för att utbyta tankar och diskutera praxis. Även gamla kockar kan lära sig nya tricks"

Devider

Niina Uusi-Äijälä

Köksansvarig, storkökskock och chef

Omväxling i arbetet

Arbetsdagen i köket inleds redan klockan sex. Vid sidan om matlagningen bakas bröd och bakverk i köket, och så diskar man förstås. Beställningarna från alla tre verksamheter samt övervakning av kvaliteten hör också till hennes ansvarsområden. Stämningen på arbetsplatsen är utmärkt och samarbetet inom arbetslaget fungerar smidigt.

– Varannan vecka byter vi roller, så att vi båda får baka, göra sallader och tillreda varma rätter.

Niina får omväxling i sitt vardagliga arbete via uppgiften som mentor till nya medarbetare. Vid behov åker hon ut till nya verksamheter för att presentera Attendos arbetsmodell. Hon är också medlem i måltidsnämnden, som utvecklar Attendos köksverksamhet och meny.

– Det är roligt att få träffa kolleger för att utbyta tankar och diskutera praxis. Även gamla kockar kan lära sig nya tricks!

Niina delar sin passion för matlagning och bakning med många av de boende. Ibland skickar köket på Hellä ut deg till avdelningen, så att de boende själva får baka.

– Då märks det att många har flätat längder förut!