"Att kunna ta alla typer av människor är a och o"

När Lise-Lotte var i övre tonåren arbetade hon i krogsvängen och prövade på att vara både kock och bartender under flera år. Det har hon haft stor nytta av det i sitt nuvarande arbete som aktivitetssamordnare på Attendos äldreboenden i Göteborg. Jobbet passar Lise-Lotte som hand i handske.
Att ansvara för att de äldre ska må bra i sin vardag är något hon känner väldigt starkt för.

– I restaurangbranschen lär man sig att ta folk och det har jag haft stor nytta av. I min nuvarande roll handlar mycket om att lyssna in och se till att alla har det bra och får en omväxlande vardag. Att bara sitta av dagarna är inget liv och definitivt inget jag skulle vilja göra på min ålders höst, säger hon.

Lise-Lotte och kollegan Kristina ansvarar för planeringen av aktiviteter på flera av Attendos äldreboenden i Göteborg och det är ett ambitiöst program.
En typisk dag börjar med en skön promenad efter frukosten där alla som vill är välkomna att gå med. Klockan 11 börjar ofta dagens första aktivitet som pågår fram till lunch och sedan är det eftermiddagsaktivitet klockan 14 som avslutas med gott eftermiddagsfika.

– När jag kommer till jobbet och går in i allrummet brukar jag föreslå att vi stänger av teven och hittar på något istället. Oftast är det något på schemat men det går också bra att sitta och prata, lösa korsord eller kanske ta fram ett spel.

Quote

"Att ansvara för att de äldre ska må bra i sin vardag varje dag är något jag känner väldigt starkt för."

Devider

Lise-Lotte Haglund

Vårdbiträde och aktivitetsansvarig

De äldre mår bättre av att vara igång på dagarna

Lise-Lotte har under sina tio år ordnat otaliga aktiviteter. Hon är känd för att vara påhittig och kreativ och hennes program består av allt från gympa och tipspromenader till hattparader, konstvernissager och bingo. Hon är själv intresserad av måleri och handarbete så det kan bli lite av det också.

En viktig del av planeringen handlar om att involvera kunderna och få dem att delta i allt från idéer till att vara delaktig i själva aktiviteten. I höst kommer Lise-Lotte att presentera ytterligare en ny idé som hon vill förverkliga, nämligen en egen tidning på boendet, som delvis ska produceras av de boende själva.

– Jag vet att det låter ambitiöst men det är fullt möjligt. Det finns så många intressanta berättelser från svunna tider som bara de äldre kan förmedla. Jag vill gärna att det ska finnas en sida där de boende får ge ris och ros till oss. Kanske ett bra sätt för oss att få konstruktiv kritik och bli bättre på det vi gör.

Lise-Lotte understryker att de äldre mår bättre av att vara igång på dagarna. Det är särskilt viktigt för de som lider av en demenssjukdom och lätt blir oroliga av att vara understimulerade.

– Jag har kollat med nattpersonalen för att få veta hur det står till med nattsömnen för de som är aktiva på dagarna. Kanske inte helt vetenskapligt, men jag tycker att det märks att man sover gott om man håller i gång, det gäller inte minst de som har demens, säger hon.