Har du frågor om äldreboende? Kontakta oss idag på 010-140 10 70.

Niina Uusi-Äijäla

Niina Uusi-Äijälä är köksansvarig på Attendo Hellä i Nystad nordväst om Åbo. Tillsammans med sitt arbetslag tillreder hon dagligen mat för tre verksamheter.

hero icon left
hero icon right

Mat måste smaka gott för att ätas

Maten måste smaka gott för att den ska ätas. Ingen blir glad av kvarlämnad mat, säger Niina Uusi-Äijälä.

Niina kan det här med mat. Hon har lagat mat åt Attendos boende i över sex år. Hon ser näringsrik och välsmakande mat som en av grundpelarna inom god omsorg.

– Traditionell husmanskost är hälsosam och ger trygghet. Jag njuter av att få tillreda mat av högklassiga råvaror och med goda recept från början till slut. I det här jobbet kommer responsen direkt – jag vet att vi har lyckats när vi får tillbaka tomma uppläggningsfat från avdelningarna.

Om Niina

"Det är roligt att få träffa kollegor för att utbyta tankar och diskutera praxis. Även gamla kockar kan lära sig nya tricks"

Namn: 
Niina Uusi-Äijälä
Ålder: 42 år
Arbetsplats: Attendo Hellä, Nystad
Roll: Köksansvarig, storkökskock och chef
År i Attendo: 7

Omväxling i arbetet

Arbetsdagen i köket inleds redan klockan sex. Vid sidan om matlagningen bakas bröd och bakverk i köket, och så diskar man förstås. Beställningarna från alla tre verksamheter samt övervakning av kvaliteten hör också till hennes ansvarsområden. Stämningen på arbetsplatsen är utmärkt och samarbetet inom arbetslaget fungerar smidigt.

– Varannan vecka byter vi roller, så att vi båda får baka, göra sallader och tillreda varma rätter.

Niina får omväxling i sitt vardagliga arbete via uppgiften som mentor till nya medarbetare. Vid behov åker hon ut till nya verksamheter för att presentera Attendos arbetsmodell. Hon är också medlem i måltidsnämnden, som utvecklar Attendos köksverksamhet och meny.

– Det är roligt att få träffa kolleger för att utbyta tankar och diskutera praxis. Även gamla kockar kan lära sig nya tricks!

Niina delar sin passion för matlagning och bakning med många av de boende. Ibland skickar köket på Hellä ut deg till avdelningen, så att de boende själva får baka.

– Då märks det att många har flätat längder förut!

Våra omsorgshjältar

På Attendo jobbar 25 000 medarbetare som brinner för att göra skillnad i vardagen. De är våra omsorgshjältar. På den här sidan kan du ta del av fler berättelser från våra medarbetares vardag.

Läs mer om våra omsorgshjältar