Hoppa till huvudinnehåll

Våra boenden

Vårt mål är att du som boende ska vara trygg, trivas och få stöd och hjälp på det sätt du önskar. Du bor i egen lägenhet men har även tillgång till gemensamma utrymmen som kök, matsal, vardagsrum, trädgård och uteplats. Personal finns på plats dygnet runt för att stötta, skapa trygghet och trivsel.


Tillsammans med din kontaktperson och din omvårdnadsansvariga sjuksköterska planerar du din dag, hur omsorgen ska utformas, när insatserna ska ske och vilka aktiviteter och utflykter är du intresserad av. Dina önskemål och behov dokumenteras i genomförandeplanen som ligger till grund för personalens arbete och som säkerställer att omsorgen blir utförd som du vill. Läkare, sjukgymnast och/eller arbetsterapeut finns knutna till verksamheten och har det medicinska och rehabiliterande ansvaret för dig.

Äldreboende med inriktning yngre demens

Attendo Flygarhöjden

Attendo Flygarhöjden

Attendo Flygarhöjden är ett modernt äldreboende i centrala Skarpnäck. Verksamheten är inriktad mot yngre och äldre personer med demenssjukdomar samt personer med diagnosen Corea Huntington.

Läs mer
Attendo Kungshamn

Attendo Kungshamn

Attendo Kungshamn i Nacka är ett äldreboende för personer med en demensdiagnos. Här finns även en avdelning för yngre personer med demenssjukdom. Boendet är ett livsstilsboende och vi arbetar efter konceptet Utevistelse & Trädgård.

Läs mer

Frågor & Svar


Kan yngre få demens?

Det är ovanligt att personer under 65 år drabbas av demenssjukdom. Uppgifterna om hur många som är drabbade är mycket osäkra, speciellt för dem som är under 60 år.
 

Hur tidigt kan man få demens?

Symtomen vid familjär Alzheimers sjukdom kan börja så tidigt som i 30-, 40- eller 50-årsåldern. Ju tidigare symtomen börjar, desto mer sannolik är det att sjukdomen är genetiskt betingad.
 

Vad är tidiga tecken på demens?

En person med demenssjukdom får ofta försämrat minne, nedsatt kognitiv förmåga och nedsatt förmåga att tolka sin omgivning. En del personer får nedsatt praktisk förmåga och vissa utvecklar personlighetsförändringar.
 

Vad triggar igång demens?

Studier visar att riskfaktorerna för hjärtsjukdom och stroke, som fetma, högt blodtryck och diabetes, även påverkar din kognitiva hälsa negativt. Så ta hand om ditt hjärta, och din hjärna kommer att tacka dig. Akta huvudet! Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär och demens.
 
 
Mer om demens

Varierade och roliga aktiviteter

På våra boenden erbjuds många varierade aktiviteter, både individuella och gemensamma. Vi uppmärksammar traditionella högtidsdagar och bemärkelsedagar och bjuder gärna in vänner och närstående att fira med oss. Underhållning och utflykter anordnas regelbundet. Du erbjuds också regelbundet ”egen-tid” med din kontaktman, kanske ett besök på café, en vända till biblioteket eller ett teaterbesök.

Vem får bo på ett demensboende

För att bo på något av våra demensboenden för personer under 65 år behövs ett beslut av Socialförvaltningen. Kontakta din kommun för ett första möte. När du fått ett beslut om plats på demensboende kan du i vissa kommuner fritt välja vilket boende du vill bo på. Väljer du ett av våra boenden för yngre personer med demens tar vi kontakt med dig så fort som möjligt för att planera ett första besök och därefter inflyttning.