Lussebullar

Ca. 40 bullar

Gör så här:

  • Smält matfettet i en kastrull.
  • Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C).
  • Smula ner jästen i en degbunke och häll över
    degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
  • Rör ner saffran i degvätskan.
  • Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl
    till utbakningen.
  • Arbeta tills degen är smidig, ca 5 minuter med
    maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer
    mjöl om degen är kladdig, men den ska vara
    ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
  • Täck degen med en bakduk och låt jäsa till
    dubbel storlek, ca 40 minuter.
  • Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela
    den sedan i ca 40 bitar och baka ut som ett S.
  • Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och
    garnera eventuellt med russin.
  • Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.
  • Värm ugnen till 250°C.
  • Pensla med uppvispat ägg efter jäsning.
  • Grädda lussebullarna mitt i ugnen 5- 10
    minuter.
  • Låt svalna på galler under bakduk.

Ingredienser

900 g (ca 15 dl) vetemjöl
200 g smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta
degar
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl strösocker


1 ägg till pensling
russin till garnering

Jultiramisú med pepparkaka

För 10 personer

Gör så här:

  • Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitan
    till hårt skum separat. Vänd ner mascarponen
    och äggvitan lite i taget i äggulepöset. Riv det
    yttersta skalet av citronen. Rör ner det.
  • Krossa pepparkakorna. Lägg hälften av krosset
    i portionsglas eller i en form. Droppa hälften
    av kaffet över kakorna. Bred på hälften av
    mascarponeblandningen.
  • Lägg på resten av pepparkakorna och droppa
    över kaffet. Avsluta med mascarponeblandning.
  • Låt stå i kyl till servering.

Ingredienser

10 äggulor
10 msk strösocker
2 1/2 äggvita
1250 g mascarpone
(italiensk färskost)
1 1/2 citron
50 pepparkakor
1 1/2 dl kallt starkt kaffe

Saffranskaka

Ca. 20 bitar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smörj och bröa en långpanna, ca 25x35 cm.
  • Smält smöret och blanda med saffran, mjölk
    och vispgrädde.
  • Visa ägg och socker pösigt. Rör ner i
    smörblandningen.
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Häll
    smeten i långpannan. Strö över pärlsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kallna.

Ingredienser

200 g smör
2 pkt saffran á 0,5 g
1 1/2 dl mjölk 3%
1 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pärlsocker

Pepparkaksrulltårta

Ca. 16 personer

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm.
  • Börja med att blanda ihop färskostkrämen: Blanda färskost och lingonsylt till en jämn kräm och låt stå i kylskåp.

Rulltårta:

  • Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölken i äggsmeten och vänd ner mjölblandningen och rör till en slät smet.
  • Häll smeten i långpannan och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kakan svalna lite.
  • Bred krämen på kakan och rulla snabbt ihop med skarven nedåt. Rulla in kakan i papperet och låt svalna.

Ingredienser

Rulltårta:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk

Färskostkräm:
200 g naturell färskost
(t.ex. philadelphia)
1 dl lingonsylt

Mjuk pepparkaka

Ca. 15 personer

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörj en bakform med smör och ströbröd.
  • Smält smöret, häll i gräddfilen och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
  • Häll smeten i den bröade bakformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
  • Låt svalna.

Ingredienser

100 g smör
1 1/2 dl gräddfil
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Efterrätt - 9 kombinationer, 27 desserter

Tre baser, tre toppingar och tre crunchs. Ett perfekt upplägg för dig som vill variera dina glasdesserter på nya och spännande sätt. Här hittar du byggstenar som du enkelt kombinerar ihop till hela 27 olika desserter.

Bas - Mjölkchokladkräm

Ingredienser:
1 liter vispgrädde
40 g glykos
600 g mjölkchoklad

Gör så här:
Koka upp hälften av grädden och glykosen. Slå det över chokladen och mixa slätt. Tillsätt resten av grädden och låt stå i kyl. Vispa upp chokladkrämen. Justera eventuellt konsistensen med mer grädde. Spritsa i portionsglas.

Bas - Vit chokladkräm med lime

Ingredienser:
1 liter vispgrädde
40 g limesaft
20 g glykos
600 g Vit chokladpellets 35%
40 g finrivet limeskal

Gör så här:
Koka upp hälften av grädden, limesaft och glykos. Slå det över den vita chokladen och mixa slätt. Tillsätt resten av grädden och limeskal. Låt stå i kyl. Vispa upp och spritsa i glas.

Bas - Vispad vaniljkräm

Ingredienser:
1 liter vispgrädde
1 liter färskost
2 dl florsocker
4 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda grädde med färskost, florsocker och vaniljsocker. Vispa allt till krämig konsistens. Spritsa vaniljkrämen i serveringsglas.

Topping - Citroncurd

Ingredienser:
1 kg citroncurd (färdig)

Gör så här:
Välj en av baserna och toppa med citroncurd.

Topping - Karamelliserade äpplen

Ingredienser:
Ca 3 kg höstäpplen
500 g smör
4 dl socker
5 msk kanel

Gör så här:
Stek äpplena i en stor stekpanna på medelvärme tillsammans med smör, socker
och kanel i cirka 15 minuter tills äpplena har mjuknat.

Topping - Blåbärskompott

Ingredienser:
800 g frysta blåbär
1 1/2 dl strösocker
ca 1 dl citronsaft
ca 1 dl kallt vatten
40 g majsstärkelse

Gör så här:
Koka upp blåbär, socker och citronsaft. Blanda vatten och majsstärkelse och red av kompotten. Låt kallna. Spritsa kompotten på basen i glasen vid servering.

Crunch - Krossade småkakor

Ingredienser:
Ca 40 st färdiga småkakor

Gör så här:
Krossa kakorna till mindre bitar och strö över din efterrätt vid servering.

Crunch - Rostad vit choklad

Ingredienser:
1 kg vit chokladpellets 35%

Gör så här:
Lägg den vita chokladen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen i ugn på 170°C ca 5 min. Kontrollera så att den inte bränns. Låt kallna och kör till ett smul i en mixer eller hacka smått med kniv. Toppa desserterna med chokladen vid servering.

Crunch - Havreflarn

Ingredienser:
75 g smör
2 msk vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull. Rör i grädden och sirapen. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och socker och rör ner i smörblandningen. Rör ihop till en smidig deg. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.