Hoppa till huvudinnehåll

Attendo knep både silver och brons i fritidstävling!

2018-12-21
Linköpings kommun anordnar för andra året i rad en kultur och fritidstävling. Alla verksamheter inom äldreomsorgen har möjlighet att delta och tävla om bästa aktivitet i kommunen. Första pris är 12 000kr, andra pris 8 000kr och tredje pris 5000kr. Attendos verksamheter tog 2 pallplatser, Bantorget på andra plats och Duvan på tredje.

Dela

När Linköpings kommun utlyste en tävling om bästa fritiden för äldre vann Attendo både andra och tredjepriset. Stort grattis till Attendo Bantorget, Skäggetorp och Duvan!

Mirsad Masinovic är verksamhetschef på Bantorget och han tror att hemligheten är att försöka involvera så många som möjligt när man planerar aktiviteterna.

- Vår planeringsgrupp är jätteviktig och här föds alla goda idéer, säger han. Det brukar bli promenader eller ett parti boule men lika gärna chokladprovning eller frågesport. Intresset att vara med växer hela tiden och nu är det 18 äldre som är med.

 

Aktivitetsgruppen är framtagen utifrån att man har ett socialt behov av att träffa andra som har förmåga att prata och diskutera kring aktuella ämnen. Gruppen träffas en gång per vecka där det görs fysiska moment som promenad, gymnastik eller boll-/ballong träning.

Exempel på aktiviteter har under året innefattat hoppa hage, spela boule, så blommor/grönsaker, chokladprovning, diskussioner utifrån olika tema som tex. resor, Sveriges landskap, olika högtider, frågesport, hinderbana. De äldre ges möjlighet att berätta om sina egna liv.

Gruppen avslutas med saft och tilltugg om gruppen är på förmiddagen eller kaffe och kaka om den är på eftermiddagen och under tiden får de äldre lyssna på högläsning ur en bok.

 

Även Michael Romanovic, verksamhetschef på Duvans äldreboende ser delaktighet och involvering från de äldre som en viktig del men också att få umgås i grupper där man har liknande intressen.

- Det känns viktigt att inte dra alla äldre över en kam och tro att alla gillar samma saker. Vi har ett ansvar att skapa sammanhang där personer med liknande intressen kan mötas.

Syftet med tävlingen är att sätta fokus på hur viktigt det är med aktiviteter och social samvaro i äldreomsorgen.

 

kultur_och_fritidstavling_linkoping.jpg

Från vänster: Malin Nätt arbetsterapeut, Mirsad Masinovic verksamhetschef Bantorget, Linda Collin Planeringsledare Linköpings kommun, Mikael Sanfridson kommunalråd och ordförande i äldrenämnden, Hamodi Al-Zamili Bitr. verksamhetschef Duvan, Johanna Molin aktivitetsansvarig Duvan, Malin Abrahamsen aktivitetsansvarig Duvan.