Hoppa till huvudinnehåll

Nattlampor ska minska fallolyckor hos äldre

2019-10-28
Varje år faller cirka 67 000 personer så illa att de måste uppsöka sjukvården. De flesta är 65 år eller äldre. För att göra hemmet lite tryggare delar Attendo i dagarna ut en nattlampa till sina hemtjänst- och larmkunder i hela Sverige.

Dela

Samtidigt informerar vi om hur man kan stärka sig fysiskt och dessutom säkra sitt hem för att undvika olyckor.

– Man måste ju anpassa sig till sin situation och förmåga, säger Gunvor Sjöström som för ett par år sedan ramlade och slog sig på väg ut från köket.

– Jag går numera försiktigt både utomhus och inomhus och ser till att inte ha mattor och sladdar jag kan snubbla på. Bra belysning är också viktigt, även på natten om jag behöver gå upp, säger hon.

Attendo kommer under tiden 21 oktober och 15 november att dela ut nattlampor till alla sina hemtjänstkunder i Sverige för att minska risken för att falla i nattens mörker. Informationsinsatser kommer även att göras på orter där Attendo har hemtjänstverksamhet.

– Den här typen av olyckor ett allvarligt samhällsproblem och som stor aktör inom äldreomsorgen vill vi göra vår del genom att hjälpa våra kunder att ordna en säker hemmiljö, säger Ammy Wehlin, VD Attendo Skandinavien.

Attendo Trygg och Säker är ett koncept för att skapa en säkrare vardag. Tidigare år har fokus lagts på Fallrisk utomhus, Trygghet i hemmet och Brandsäkra ditt hem. I år satsar vi på Fallrisk inomhus och delar ut en nattlampa till alla våra kunder i hemtjänsten.

 

attendo-trygg-och-säker-nattlampa-kund.jpg

Bildtext: Gunvor Sjöström hade tur den gången hon föll i sitt hem. Det blev bara några blåmärken, men hon fick insikt i hur svårt det är att ta sig upp själv från golvet. Nu har hon undanröjt sånt som kan orsaka fall i hemmet. Nattlampan placerade hon i sovrummet.

– Nu behöver jag inte tända lampan när jag går upp på natten, säger hon.