Hoppa till huvudinnehåll

Medarbetare testas för antikroppar mot covid -19

2020-04-21
Attendo testar nu medarbetare som återvänder i tjänst efter att ha varit hemma med symptom som skulle kunna vara tecken på covid -19.

Dela

Ett stort antal antikroppstester har köpts in av Attendo från företaget Noviral. I den fas som samhällsspridningen sker just nu testas främst medarbetare i Stockholm men kommer att användas i hela landet efter behov.

Det nya testet visar om man har utvecklat antikroppar till följd av en covid-19-infektion, det vill säga om man har haft sjukdomen för två veckor sedan eller mer. Testet visar INTE om man har en pågående infektion. Man ser inte heller om personen är immun, bara att denne har varit infekterad av viruset.

- Det test vi använder har validerats av leverantören i samarbete med svenska forskare och vi bedömer att detta test just nu är det säkraste på marknaden, säger Eric Wåhlgren, affärsutvecklingschef på Attendo.  

Testerna, som är frivilliga, utförs av verksamheternas egna sjuksköterskor. Det går till så att man lämnar ett blodprov och svaret kommer en kvart senare.

- På alla sätt vi kan försöker vi skydda våra kunder och medarbetare från smitta. Utöver våra rigorösa hygienrutiner följer vi myndigheternas rekommendationer och nu är vi bland de första att öka tryggheten genom att testa medarbetarna för antikroppar.