Hoppa till huvudinnehåll

Attendo Märsgränd satsar på spa-känsla och välmående

2021-02-11
Det senaste halvåret har inneburit stora utmaningar för alla och på Attendo Märsgränd i Malmö har man likt andra äldreboenden i organisationen levt bakom stängda dörrar. En bedrift i sig, men samtidigt har man passat på att skapa god verksamhet och adderat fördelar inom ramen för vad som varit möjligt.

Dela

– Attendo var tidiga med att stänga för besök och det mottogs bra. I början var det svårt att förutse hur det skulle utveckla sig, men jag tycker att vi har hanterat det mycket bra ur alla perspektiv. Bra kommunikation och effektivt agerande i hela organisationen och vi har faktiskt varit helt skonade, säger Anna Albrektsson som är verksamhetschef på Attendo Märsgränd i Västra hamnen.

Nya resurser och nya möjligheter

Att som boende plötsligt inte få lov att träffa sina anhöriga och vice versa har såklart varit jobbigt men med tiden har man kunnat skapa möjligheter att ses under säkra former. På innergården står ett besöksbord med stolar och plexiskiva som möjliggör uppskattade anhörigträffar utan att behöva gå in i huset. Under våren har man också adderat värden som verkligen gör skillnad. Bland annat har man anställt Zakira Gusic som Spa-ansvarig i huset.

– Jag ser till att våra boende får sköna och avkopplande stunder i vårt spa där jag erbjuder allt från lättare massage till bad, klippning, manikyr och annat som sätter guldkant på vardagen. Med mjuk och avkopplande musik i kombination med dämpad belysning och goda dofter blir det en stunds god samvaro, där inte minst samtalet och utbytet av varandra blir viktigt, säger Zakira.

Ny biträdande

Ny i teamet är också Janet Useinovska som närmast kommer från en vardag som biståndshandläggare hos Malmö kommun. Som biträdande verksamhetschef teamar hon nu med Anna Albrektsson med ansvaret för Attendo Märsgränd och intilliggande verksamheten på Västra Varvsgatan.

– Det är såklart en ny tillvaro som öppnar sig men jag har ju varit i branschen länge och jag visste sedan innan att Märsgränd var ett bra boende med en fantastisk personal som verkligen steppar upp för att möta situationen, säger Janet.

Det nya vanliga

Hösten närmar och för Ing-Marie Stadig, konceptansvarig, innebär det att fortsätta hitta former för hur man vill och kan bedriva vardagens aktiviteter på Märsgränd.

– Det har blivit en del aktiviteter även om allt fått göras i mindre grupper och enligt gällande regler. Vi har haft konserter, dans, fika, utezumba… och fyra fredagar på rad kom vår hyresvärd på besök och bjöd alla på såväl ostbricka som räkmackor, blommor och jordgubbstårta. Sedan är vi begåvande med en fantastisk sångerska i personalen som gjorde en härlig konsert tillsammans med en musikerkollega uppe på högterrassen. Det ekade fint mellan husen även till grannars glädje. Nu sneglar vi på hösten och ska vaska fram nya trevliga aktiviteter. Ett tag till kan vi väl hålla till ute men så småningom blir det till att krypa in i huset igen och ställa om till ”det nya vanliga”, säger Ing-Marie Stadig.

Vad gäller för dig som vill flytta in?

Det finns inga hinder idag att flytta in på Attendos äldreboenden. Som nyinflyttad hos Attendo tas du emot enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Attendos säkerhetsrutiner för att trygga dig och dina grannar. Vi hjälper dig att ansöka om en plats, läs mer här.

attendo-märsgränd-artikel_1000px.jpg