Hoppa till huvudinnehåll

Attendo Slomarp välkomnar ukrainska flyktingar

2022-03-16
Attendos äldreboende Slomarp i Mjölby har precis öppnat upp dörrarna för nyanlända ukrainska flyktingar som flytt undan kriget.

Dela

I slutet av förra veckan fick verksamhetschef Emma Rosén frågan från Migrationsverket om de kunde hjälpa till och ge husrum åt nyanlända ukrainska familjer. Eftersom Attendo Slomarp har flera lediga lokaler i huset var det självklart att hjälpa till och Emma och resten av teamet var snabba med att ställa i ordning lokalerna för att erbjuda husrum.

- Vi har jobbat oerhört snabbt med att förbereda för familjernas ankomst, det har ställts upp sängar och köpts sängkläder och allt annat som behövs. Lokalsamhället har stöttat på så många sätt med att donera kläder, mat, leksaker och hygienartiklar, det är verkligen fantastiskt. Idag fick vi en studsmatta till trädgården också, berättar Emma.

Slomarp är i grunden ett äldreboende men eftersom det finns gott om extra lokaler fanns möjligheten att öppna upp ett tillfälligt akutboende. I huset finns det extra rum som varit kontor och konferensrum och det är detta som nu förvandlas till husrum. Det finns också restaurang och badrum som har underlättar i mottagandet.

- Många av de som kommer är traumatiserade och nu har vi frivilliga sjuksköterskor som hjälper till att stötta och ge medicinsk hjälp. Vi har turen att ha en medarbetare med ukrainsk bakgrund som nu går in som tolk.

Exakt hur länge familjerna blir kvar vet ingen. Just nu är det närmare 40 personer som kommit men det finns plats för några fler om det skulle behövas längre fram.

- Det viktigaste är att de får landa och försöka hitta tryggheten. I lördags hade vi välkomstmiddag med långbord där medarbetare också kunde ta med sig sina barn. Trots det svåra läget blev det en fin kväll, berättar hon.

slomarp-ukraina-2-redigerad.jpg

Den Ukrainska flaggan hissas utanför äldreboendet Slomarp.