Hoppa till huvudinnehåll

Höststart, spa-mys och öppet hus på Attendo Frösunda!

2022-08-23
Centralt, men likväl inbäddat bland grönska och lugna omgivningar ligger ett av Attendos äldreboenden i Stockholm. Attendo Frösunda, på Signalistgatan, är ett lagom stort och väletablerat boende med 41 fräscha lägenheter. Verksamhetschef Caroline Östberg möter upp i den öppna och välkomnande entrén.

Dela

– Jag har jobbat inom Attendo sedan 2014 då jag började som fysioterapeut och via några olika boenden och uppdrag blev jag så småningom biträdande verksamhetschef på Attendo Sabbatsbergsbyn. Hit till Frösunda kom jag nu i maj och här har jag en väldigt spännande uppgift på ett väldigt fint boende, säger Caroline Östberg och fortsätter:

– Jag tänkte alltid att jag ville jobba med äldre och inom omsorgen, och att jobba som fysioterapeut låg väldigt nära till hands för mig. Just Attendo valde jag väl för att jag upplevde att det var ett väletablerat företag där det verkade finnas goda möjligheter att utvecklas både i verksamheten och i sig själv, och det har visat sig vara korrekta antaganden så här långt. Det är bra dynamik, mycket svängrum och plats för egna initiativ och jag upplever alltid spontan och ärlig uppmuntran från chefer i företaget.

Relax på höjden

Högst upp i huset med underbar utsikt pågår febril verksamhet. Det snickras, slipas och målas och under sommaren 2022 är det dags för invigning.

– Vi är väldigt förväntansfulla och glada över att snart kunna erbjuda en egen spa-avdelning här uppe. Här fanns tidigare en rejäl bastu, men det har tyvärr stått mest oanvänd så nu gör vi ett omtag inklusive rummen och ytorna
intill, säger Caroline och fortsätter:

– Tanken är att vi ska kunna erbjuda dels en salonghörna för klippning, hår- och nagelvård. Här ska vara en lugn loungedel där man sitta och mysa. Och sist men inte minst tänker vi oss några träningsredskap och en liten bar där man kan hitta ett glas rosé eller kanske en läcker smoothie när andan faller på.

Demenskompetens och Silviasyster

På Attendo Frösunda erbjuder man boende för både somatisk omvårdnad och demens (2+2 avdelningar) och här har man, förutom undersköterskor med specialkompetens inom demens och bpsd, också förmånen att ha en egen Silviasyster på plats. En Silviasyster är specialutbildad att kunna möta demenssjukdomar och i den metodik som används finns fyra hörnstenar: symtomkontroll, kommunikation/relation, närståendestöd och teamarbete. Centralt i arbetet är att alltid möta och se individen där den är just i tillfället och stunden. Att närma sig långsamt, med lyhördhet, perspektiv och respekt, och att alltid ha fullt individfokus är Silviasysterns signum.

– Det vi gör tillsammans i teamet är att skapa en helhetsbild av individen för att kunna ge så god omvårdnad och så hög livskvalitet som möjligt. Både för den boende och för närstående. Demens är ju ett samlingsbegrepp för en mycket komplex sjukdom som har ett väldigt varierat uttryck och förlopp. Vårt fokus ligger på att hitta lösningar och att sprida kunskap och förståelse för sjukdomen. Att föra dialog och skapa insikt är helt avgörande och var och
en av de hörnstenar vi arbetar utefter har fyra perspektiv som vi tar hänsyn utifrån: det fysiska, det psykiska, det sociala och det existentiella, säger Taina som alltså är Silviasyster på Attendo Frösunda.

– Så oavsett om man har en demensdiagnos eller om man har behov av omvårdnad utifrån ett mer fysiskt/somatiskt perspektiv, är vi en trygg, professionell och välkomnande plats att vara på. Och till den som har ett förestående behov av plats vill jag verkligen tipsa om att ta sig hit, så ska jag med glädje visa runt och berätta mer, avslutar Caroline Östberg.