Hoppa till huvudinnehåll

Internationella kattdagen

2023-08-08
På Internationella kattdagen vill vi hylla våra kurrande fyrbenta vänner och uppmärksamma de hälsosamma fördelarna med att ha en katt i sin vardag. Forskning visar att katter faktiskt kan ge oss en rad hälsofördelar. På Attendos äldreboenden finns det många gånger möjlighet att ta med sig sin katt vid inflyttningen till boendet.

Dela

Här är fem hälsosamma fördelar med att ha en katt i sin vardag:

1. Sänkta stressnivåer och lindrad ångest:

När du sitter och gosar med din katt och hör dess behagliga spinnande, kan du känna dig lugn och avslappnad. Kattens spinnande har en vetenskapligt bevisad lugnande effekt på människor och kan sänka utsöndringen av stresshormoner, vilket gör det till en perfekt naturlig stressavlastare.

2. Bra för hjärtat:

Studier har faktiskt visat att kattägare har 40 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Forskarna tror att detta kan kopplas till kattens spinnande, som verkar ha en positiv inverkan på hjärtats hälsa och funktion.

3. Läkande egenskaper:

Förvånansvärt nog kan kattens spinnande hjälpa till att läka träningsvärk och ömma muskler. Ljudfrekvensen i spinnandet kan främja snabbare läkning av vävnader, minska svullnad och stimulera muskeltillväxt. Det är som om våra katter bär på en inbyggd läkningsmekanism!

4. Lindring av kronisk smärta:

Kattens spinnande verkar också ha en förmåga att lindra kronisk smärta hos människor. Vibrationerna som skapas när en katt spinner kan ha en avslappnande och smärtlindrande effekt, vilket kan vara till stor hjälp för dem som lider av långvarig smärta.

5. Hjälper vid andnöd:

För personer som upplever andnöd kan kattens spinnande faktiskt vara till hjälp för en sund djupandning. Det rytmiska och lugna ljudet liknar andningsövningar och kan hjälpa till att lugna andningen och minska känslan av andfåddhet.

Det ingen tvekan om att katter är fantastiska vänner som inte bara ger oss glädje och sällskap utan också positiva hälsoeffekter. På Internationella kattdagen vill vi uppmuntra alla att fira våra kattvänner och ge dem lite extra gos och kärlek.