Hoppa till huvudinnehåll

Malmös äldre besöker Amazonas

2023-10-30
Nya tekniker smyger sig in i samhällets alla vrår, inte minst i äldreomsorgen som nya härliga aktiviteter. Seniorerna Susanne och Birgit backar inte för lite äventyr utan reser gärna till exotiska platser och får nya upplevelser tillsammans. Virtuellt såklart!

Dela

På äldreboendet Attendo Västra Varvsgatan i Malmö har man med hjälp av nya tekniker hittat flera spännande sätt att hålla igång så att både knopp och kropp utmanas. Vi träffade Birgit och Susanne som precis då befann sig i Paris – i boendets VR-glasögon. De har gjort flera resor tillsammans och upplevt både kända och okända platser virtuellt.

— En gång var vi i Amazonas djungler och det var såklart jättespännande att se, säger Susanne och Birgit håller med:

— Ja, de här glasögonen är faktiskt festliga och det är jätteroligt att ha dem på sig. Nästa gång åker vi till Köpenhamn, min barndomsstad. Då ska du få se på grejer Susanne!

Maria Delcarreon som är aktivitetsansvarig på boendet ser stora möjligheter med den nya tekniken.

— Det roliga med glasögonen är också att resenärerna tar med sig upplevelsen ut till fikabordet där de pratar om vad de såg och berättar om sin resa för de andra runt bordet och sen är snacket igång.

Förbättrad balans

Rörelse och träning bidrar till en förbättrad god fysisk hälsa och kan motverka många åldersrelaterade sjukdomar och hälsoproblem, som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och benskörhet. Man får också bättre balans vilket minskar risken för fall och frakturer. Aktiviteter tillsammans med andra skingrar också känslor av ensamhet.  Man blir glad!

Kul med VR-glasögon