Hoppa till huvudinnehåll

”Med appen är vi nära, även på avstånd”

2023-12-04
Att få viktig information och dessutom en inblick i vardagen på ens närståendes äldreboende är värdefullt och ger en känsla av trygghet. I Attendos app för närstående finns aktivitetsscheman och matsedlar men också personliga foton från livet på boendet.

Dela

– Jag tittar i appen Nära varje dag för att se hur mamma har det och vad hon gjort, säger Pia Strand. Det härligt att kunna se hennes glada ansikte på bilder från olika tillfällen.  

Mamma Thordis flyttade in på Attendos boende för drygt ett år sedan då hon fick en demensdiagnos och här trivs hon mycket bra. Nya vänner, roliga aktiviteter och god mat håller humöret uppe. Pia berättar att hon har turen att bo nära Thordis och kan hälsa på flera gånger i veckan, men att hennes döttrar inte har samma möjligheter att träffa mormor. 

– Båda mina tjejer och även min sambo har laddat ner Nära. Vi är trygga och vet att hon har det jättebra, men vi tycker allihop att det är kul att följa hennes dagar lite närmare, säger Pia och fortsätter:  

– Dessutom är det toppen att veta vilka aktiviteter hon faktiskt har varit med på för det minns hon inte alltid själv. Nu lägger boendet upp bilder av mamma så vi ser vad hon haft för sig och vi kan sedan fråga henne hur det var på exempelvis gympan eller promenaden. Man får lite kul konkreta saker att prata kring.  

Attendo lanserade appen Nära 2021 och har i dag drygt 4 000 användare. I undersökningar uttrycker många att den är mycket värdefull, inte minst de som bor på annan ort. 

– Jag upplever att vi med appen kan vara nära mamma och följa hennes vardag även när vi inte är där, säger Pia.