Hoppa till huvudinnehåll

Så får du en vilsam semester – tips till dig som har en anhörig med demenssjukdom

2023-07-10
När en familjemedlem drabbas av en demenssjukdom påverkar det vardagen och livet även för dig som närstående. Oro och pusslande i vardagen för att finnas till hands för stöttning är jobbigt när livet för någon vi håller kär förändras. Paus och återhämtning är viktigt för att orka. Ta del av våra tips, som vi hoppas kommer ge dig lite andrum och vila.

Dela

Så får du också en vilsam semester – till dig som har en anhörig med demenssjukdom

På Attendos äldreboenden har du som närstående möjlighet att ta del av vardagen på boendet genom en app som vi valt att kalla Nära appen. Appen ger dig en unik inblick i livet på boendet och du kan också dela med dig av din vardag i ett personligt flöde.

Här kommer några tips från oss som kan hjälpa dig få en vilsam sommar:

Förberedelser

Se till att din närstående har allt stöd de behöver medan du är borta. Det kan till exempel handla om att ordna med hemtjänst, eller att be andra familjemedlemmar eller vänner att hjälpa till. Det är alltid bra att informera vårdgivare om dina planer och ge dem din kontaktinformation ifall de behöver nå dig när du är bortrest.

Skapa en trygg miljö

Lämna inte din närstående i en obekant miljö. Om möjligt, låt dem vara kvar i sin vanliga omgivning, där de känner sig mest trygga. Om det krävs att de flyttar tillfälligt under din semester, se till att de har personliga tillhörigheter som är bekanta och ger trygghet för dem.

Kommunikation – berätta eller inte

Förklara för din närstående på ett enkelt och tydligt sätt att du kommer att vara borta på semester. Om de har svårt att förstå är det bäst att upprepa informationen närmare avresedagen. Uppmuntra dem också att hålla kontakten med dig genom telefonsamtal eller videosamtal.

Om personen tenderar att bli orolig när du berättar att du ska vara borta kan det vara bättre att faktiskt inte säga någonting. Du kan istället säga ”vi ses snart” för att underlätta för den demensdrabbade.

Alla känslor är okej

Det är naturligt att känna skuld eller oro när man lämnar en närstående som behöver stöd. Ibland kan det vara skönt att prata med någon om dina känslor. Kom ihåg att ditt välmående också är viktigt.

Återvänd med ny energi

När du är på semester, fokusera på att koppla av och återhämta dig. När du kommer tillbaka kommer du förhoppningsvis att ha mer energi och tålamod att stödja din närstående. Alla behöver en paus ibland!

Att vara närstående till någon med demens är inte en lätt uppgift och det är viktigt att inte glömma bort sitt eget välmående. Genom att ta tid för dig själv och se till att din närstående är väl omhändertagen, kan du njuta av din semester utan det dåliga samvetet.

Läs mer om vad demens är och hur vi jobbar med demens på våra äldreboenden och i hemtjänsten.