Hoppa till huvudinnehåll

Så får du en bättre sömn

2023-05-29
Sömn är viktigt för att vi ska kunna återhämta oss och må bra. God sömn är underbart men tyvärr inte en självklarhet för alla, särskilt inte för många äldre personer.

Dela

Så får du en bättre sömn som äldre

Det talas ofta om vikten av bra sovrutiner för barn men faktum är att även många vuxna och framförallt äldre också behöver sköna rutiner för att få sömnen att fungera. När vi blir äldre ändras nämligen sömnen – vi sover ytligare och har lättare för att vakna till. Samtidigt visar forskning att sömnen är viktig ända in på ålderns höst så det gäller att hjälpa sig själv till en bättre sömn!

Här är några tips:

  • Var fysiskt aktiv på dagen, gärna utomhus
  • Undvik långa tupplurar på dagen
  • Ha bara stillsamma aktiviteter på kvällen, särskilt 1–2 timmar innan läggdags. Ta exempelvis ett härligt varmt bad eller bara sitt ner och slappna av
  • Se till att ha mörkt i sovrummet
  • Ät inte stora måltider för sent på kvällen

Vad händer när man blir trött?

När kroppen förbereder sig för sömn börjar den automatiskt gå ner i ett viloläge, du känner dig sömnig och kroppstemperaturen sjunker. Om du ignorerar kroppens nedvarvning avbryts sömnsignalerna och du får sen svårt att somna och behöver vänta tills kroppen på nytt går in i ett viloläge, vilket kan dröja någon timme. Så var observant på de signaler du får!

Men hur mycket behöver man sova då? Ja man brukar säga att vuxna och äldre bör sikta på att sova 7–9 timmar per dygn – även om sömnen inte är sammanhängande.

God natt önskar vi på Attendo!