Att arbeta med kvalitet innebär att vi är en ständigt lärande organisation. Varje individ ska känna sig trygg och säker med omsorgen, men det är lika viktigt att alla ska uppleva välbefinnande i det dagliga livet. Vi arbetar systematiskt med såväl teknisk och strukturell kvalitet som med fokus på att den enskilde ska vara riktigt nöjd. För att vi ska uppnå detta krävs en god planering och att det lokala kvalitetsledningssystemet fungerar på bästa sätt. Arbetet med att erbjuda en god kvalitet pågår tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan.
Kvalitet i Attendo
Kvalitetsarbete 24 timmar om dygnet
Kvalitetshjulet för att säkerställa kvalitet
Kvalitetshjulet är vår modell för systematiskt kvalitetsarbete. Hjulets fyra delar – planering, genomförande, utvärdering och utveckling – innehåller arbetssätt och metoder för det dagliga arbetet samt verktyg för att mäta, följa upp och utveckla våra insatser.
Planering
Vårt kvalitetsarbete bygger på noggrann planering som ger oss tid att göra det lilla extra för den enskilde. Medarbetarnas arbete planeras utifrån kundernas genomförandeplaner, hälsoplaner, vårdplaner och rehabiliteringsplaner som är beskrivningar av vilka insatser kunden behöver och hur dessa ska utföras för att möta den enskilde personens önskemål och behov.
Genomförande
Alla planer, rutiner och system i kvalitetsarbetet syftar till att mötet med den enskilde ska bli så bra som möjligt. Till stöd och hjälp i det dagliga arbetet finns riktlinjer i form av handböcker inom kvalitet, personal, aktivitet och måltid. Planeringsblad och checklistor används för att säkra att inga omsorgsinsatser missas.
Genomförandet av insatserna styrs också av verksamhetens utvecklingsplaner som tas fram utifrån resultat i den årliga brukarundersökningen, vår internrevision ”Egenkontrollen” eller externa granskningar.
Uppföljning
Vi följer upp kvaliteten varje månad genom kvalitetstermometern som tar tempen på verksamhetens kvalitet. I termometern mäts och viktas nio kvalitetsparametrar.
En viktig del av vår uppföljning utgörs av de patient-, kund- och medarbetarundersökningar som genomförs regelbundet.
Utveckling
Ett väl fungerande kvalitetsarbete går alltid att göra ännu bättre. Utifrån resultat i undersökningar, externa granskningar, vår egen internrevision med mera tar vi fram handlingsplaner i syfte att ytterligare förbättra kvaliteten i det vi gör. Vi strävar efter en kultur som uppmuntrar till ständiga kvalitetsförbättringar till exempel genom att medarbetarnas goda idéer tas tillvara och sprids. Medarbetarnas kompetensutveckling är en viktig del i hela vårt kvalitetsarbete. Kvalitetsavdelningen bevakar nyheter, innovationer och senaste forskningen och för löpande ut det i organisationen.
Vår kvalitetsorganisation
Lokalt kvalitetsarbete
Det viktigaste kvalitetsarbetet utförs av våra medarbetare i verksamheterna. Verksamhetschefen och en särskilt utsedd kvalitetssamordnare går regelbundet igenom kvaliteten tillsammans med medarbetare och analyserar avvikelser och händelser som skett i verksamheten och föreslår åtgärder för att förhindra upprepning och utvärderar om åtgärder haft önskad effekt. Arbetet protokollförs och följs av vår centrala kvalitetsavdelning som säkerställer att arbetet sker systematiskt. Det förs statistik över samtliga avvikelser. Kvalitetssamordnaren har alltid en stående punkt på arbetsplatsträffar där man går igenom avvikelser och åtgärder för att alla ska få del av informationen.
Centralt och regionalt kvalitetsarbete
Attendo har en central kvalitetsavdelning som ansvarar för att vi hela tiden arbetar i enlighet med lagar, krav och förordningar. De uppdaterar handböcker, utbildar och stöttar verksamheterna löpande. De mäter den tekniska kvaliteten i varje verksamhet årligen i vår internrevision - Egenkontrollen. Kvalitetsavdelningen ansvarar för omvärldsbevakning och sprider information om ny utveckling, forskning och innovation i företaget.
Kvalitetstermometer
För att veta att vi ger vård och omsorg av god kvalitet har vi utvecklat ett verktyg som ger oss ett mått på kvaliteten i verksamheten. Vi kallar den kvalitetstermometern och den väger samman olika delar av kvalitet i verksamheterna för att vi ska få ett mått på hur verksamheten mår
Med hjälp av kvalitetstermometern kan vi ta tempen på kvaliteten i en specifik verksamhet vid en viss tidpunkt vilket ger oss värdefull information om vad som fungerar bra och vad vi kan behöva förbättra.
I kvalitetstermometern mäter vi de viktigaste kvalitetsresultaten i verksamheten och väger ihop dem. Allt från resultatet i den senaste brukarundersökningen och i vår interna granskning (egenkontrollen) till antal genomförda riskanalyser och upprättade genomförandeplaner. Termometern belyser olika områden som viktas och sammanställs till ett resultat:
- Brukarundersökning – genom en enkät får alla kunder ange hur nöjda de är med omsorgen
- Egenkontroll – vår egna årliga granskning av verksamheterna för att se att vi har ordning på exempelvis säkerhetsrutiner, avtal och dokumentation
- Externa granskningar – resultaten i externa granskningar och kontroller från kommuner och Socialstyrelsen
- Allvarliga händelser – vi rapporterar allvarliga avvikelser i verksamheten som Lex Maria eller Lex Sarah
- Händelsehantering – vi kontrollerar att alla händelser rapporteras in och att det finns åtgärdsplaner och uppföljningar
- Riskanalyser – risker mäts och analyseras för en tryggare omsorg för den enskilde
- Genomförandeplan/metod – alla personer i äldreomsorgen ska ha en uppdaterad genomförandeplan som ligger till grund för hur omsorgen utformas. Inom omsorg till funktionsnedsatta och individ- och familjeomsorg utvärderas metoder.
Delarna är olika viktade och delas in i resultatnivåer som ger en bild av kvaliteten vid mättillfället. Chef och medarbetare går igenom resultatet varje månad för att se att allt fungerar som det ska eller om åtgärder behöver sättas in.
Har du frågor om kvalitetsarbetet på en enskild verksamhet kontakta gärna verksamhetschefen.