Hoppa till huvudinnehåll

Behov av hemtjänst efter corona

Det är en solig och varm tisdag i början av oktober och hemma
hos Annagerd är det lugnt och välkomnande. Lägenheten är välstädad och på finbordet är det dukat för tre med blommor, kaffe och kaka. Värdinnan är nyfriserad, det vackra silverskimrande håret går perfekt till den royalblå tröjan och de blågrå glasögonbågarna. Det är en medveten dam som tar emot.

– Jag har ju haft Attendo för cirka tio år sedan när min man var sjuk och dement men efter det har jag klarat mig ganska bra själv utan hjälp. Men för cirka två år sedan flög coronan på mig och då hamnade jag en hel månad på
sjukhus och jag var ganska risig. Efter det blev det lite jobbigt så då var det dags för hemtjänst igen, och nu är det alltså Attendo igen för hela slanten säger Annagerd.

Läs mer om hemtjänsten i Karlstad

Ett förflutet i vården

Hon är född i Torsby 1936, i Fryks ände och växte upp i Rinn. Där hade mor och far lantbruk med kor, får, höns och gris, så frågar man så får man vet att hon är gammal bondjänta.

– När jag var tre började kriget och det blev några tuffa år men vi klarade oss ganska bra på gården. Far jobbade i Fryken som flottningsarbetare och när de jobben försvann så blev det jobb på Skoghall. Själv åkte jag vidare till Karlstad och började jobba som sjukvårdsbiträde och det fortsatte jag med. Jag läste vidare till undersköterska och då bodde jag i Söderhamn och efter en sväng till Gävle flyttade jag hem till Karlstad och läste vidare till distriktsköterska för att sedermera etablera mig som företagssköterska, säger Annagerd, och fortsätter:

– Med mitt förflutna har jag såklart tankar kring hur man jobbar med vård och omsorg och jag måste säga att jag är mycket tacksam att Inger finns, att Attendo finns och att det finns hemsjukvård. Inger är verkligen min bästa kompis, hon är så go så du kan inte tro det, och vi träffas flera gånger i veckan vilket jag uppskattar väldigt mycket. Det var fler besök innan, när jag kom hem efter sjukhusvistelsen, men efterhand som jag hämtat mig har vi kunnat dra ner lite.

Quote

Inger och Per och resten av gänget på Attendo ställer upp i alla väder och gör vardagen ljusare!

Devider

Annagerd

Trygghet och tillit

Till lägenheten flyttade Annagerd för cirka 25–30 år sedan. Huset är byggt någon gång på 1940-talet och här trivs hon, även om det ibland känns som om lägenheten börjar bli lite väl stor.

– Och tack och lov att det finns hiss. Jag tar mig både upp och ner med den och jag parkerar min rollator nere i vid entrén. Ibland är vi ute och går tillsammans och ibland går jag själv för att komma ut och få lite luft och sol, säger Annagerd och fortsätter: – Den personal som jag träffat här är helt fantastisk och jag ger definitivt högsta betyg. Visst är det några stycken över veckan men det är inte fler än jag har lärt mig känna igen var och en och när de kommer så ringer de på dörren säger tydligt vem det är. Det är väldigt bra och tryggt för mig, eftersom jag börjar se allt sämre.

Inger är Annagerds fasta omsorgskontakt på Attendo Hemtjänst i Karlstad
Inger är Annagerds fasta omsorgskontakt på Attendo Hemtjänst i Karlstad

Goda vänner

Inger är Annagerds fasta omsorgskontakt. Det betyder att det finns en extra stark relation mellan damerna och efter två år tillsammans känner de varandra ganska bra. Det är en avspänd och tillitsfull stämning mellan de båda och man skulle nästan kunna tro att det var släkt eller kände varandra privat sen länge. Tonen är varm och respektfull och full av omtanke, åt båda håll, och det märks att de band som knutits över tid är både starka och viktiga.

– Jag har mitt ena barnbarn och barnbarnsbarn i Norge och de pratar norska allihopa. Oftast hänger jag med men ibland kan jag behöva lite hjälp. Jag längtar rätt mycket efter dem och för dem är jag ju oldemor, som det heter på norska. Här hemma har jag min son som hjälper mig lite då och då och så har jag ju såklart Inger och Per och resten av gänget på Attendo som ställer upp i alla väder och gör vardagen ljusare, avslutar Annagerd.

Intresserad av hemtjänst?