Hoppa till huvudinnehåll
Video poster
Video play button

Häng med på utflykt med Attendobussen

På många av våra äldreboenden har vi egna Attendobussar, som kan ta oss ut på lite längre utflykter. Rollatorer och rullstolar är inget hinder, alla får plats. Vi vet att en meningsfull tillvaro med olika aktiviteter och gemenskap är viktigt för att människor i alla åldrar ska må bra och känna livsglädje.

Sju tips vid värmebölja

Nu är sommaren här och så även det varma vädret. När värmen blir extrem är det farligt för alla men extra farligt för den som har nått hög ålder eller lider av en kronisk sjukdom.

Det viktigaste du kan göra själv är att hålla dig sval och att ersätta vätskan som du förlorar när du svettas. Här följer 7 tips som gör det lättare att må bra i värmen.

1. Drick, drick, drick! Vänta inte på kroppens törstkänsla utan se till att du alltid har tillgång till kall dryck och helst vatten.

2. Vistas i en sval miljö. Du kan använda gardiner, persienner och markiser för att hålla värmen borta. 

3. Ät mat som naturligt innehåller vätska som frukt och grönsaker. Det kan även vara bra att tillsätta lite extra salt i maten för att ersätta det du förlorar när du svettas.

4. Vädra, men gör det på kvällen och natten! Det kan verka lockande att vädra under dagen men det kan få motsatt effekt då man släpper in den varma luften.

5. Svalka kroppen med hjälp av en blöt handduk i nacken och använd fläktar.

6. Leta fram din bästa sommarhatt och använd helst löst sittande kläder då de är svalare än tajta kläder i syntetmaterial.

7. Ta det lugnt och sitt i skuggan. Fysisk ansträngning är inte att rekommendera när det är extremvärme.

Ladda ner tipsen
Video poster
Video play button

Glassminnen

Vad är somrigare än glass? Kanske glassminnen från barndomen. Några av Attendos kunder delar med sig av sina bästa minnen från barndomens sommarlov.

D-vitamin och utevistelse: Nyckeln till bättre hälsa för äldre

På Attendo förstår vi hur viktigt det är med rätt balans av näring, utevistelse och aktivitet för att äldre personer ska må sitt bästa. En viktig komponent i denna balans är D-vitamin. Men varför är det så viktigt, och hur kan vi säkerställa att de äldre får tillräckligt av det? Läs mer och ta reda på vilket sätt D-vitamin kan vara ett stöd för åldrandet.

Solen är en av de bästa källorna till D-vitamin. Även korta stunder utomhus kan ge kroppen en välbehövlig dos. Dock kan det ibland vara en utmaning för äldre att tillbringa tillräckligt med tid utomhus. På Attendo arbetar vi aktivt för att uppmuntra och möjliggöra utevistelse för alla våra boende.

Utevistelse, naturupplevelser och fysisk aktivitet har stor betydelse för vårt välbefinnande. Förutom de läkande och lugnande effekterna, stimuleras fantasin och sociala relationer stärks. Utevistelsens positiva kraft kan bidra till ökad livskvalitet för de boende.

Läs mer om utevistelse

Våra korttidsboenden för äldre

På många av Attendos äldreboenden erbjuder vi korttidsplatser för dig som är i behov av vård och omsorg under begränsad tid. Det kan vara efter en sjukhusvistelse, som tillfälligt stöd för att kunna bo kvar hemma eller i väntan på en lägenhet på ett permanent äldreboende.

Vårt mål är att du ska vara trygg, trivas och få stöd och hjälp på det sätt du önskar under tiden du tillbringar hos oss. Du bor i egen lägenhet men har även tillgång till gemensamma utrymmen som kök, matsal, vardagsrum, trädgård och uteplats. Personal finns på plats dygnet runt för att stötta, skapa trygghet och trivsel.

Mer om korttidsboende

Mer om äldreomsorg

För dig som närstående

För dig som närstående

Den här sidan vänder sig till dig som är närstående till en person som är i behov av att flytta in på ett äldreboende eller kanske redan bor på ett äldreboende. Vi vet att det kan vara utmanande att ordna med en flytt till ett äldreboende och det kan finnas många frågor. Vi hjälper dig gärna med processen och ger dig tips på vägen. Du som närstående spelar en viktig roll!

En viktig roll
Bra att veta om äldreomsorg

Bra att veta om äldreomsorg

Äldreboende (särskilt boende/vård- och omsorgsboende) är ett boende för dig som behöver service och omvårdnad dygnet runt. På den här sidan hittar du information om äldreboende och tips och råd.

Tips och råd om äldreboende