Hoppa till huvudinnehåll

Trygga besök på Attendos boenden under hösten

2020-08-28
Attendo planerar för att kunna erbjuda kunder och besökare på äldreboenden trygga och trevliga stunder tillsammans inomhus under hösten, då regeringen förväntas lätta på besöksförbudet från den 1 oktober. Vi har sett en tydlig förbättring kring covid-19 och sedan flera veckor tillbaka har vi inga smittade på våra boenden.

Dela

Under sommaren har de flesta av våra äldreboenden kunnat ordna trygga mötesplatser för kunder och närstående i utomhusmiljö, med stort avstånd och ibland även med en skiljevägg i plexiglas. Glädjen över att äntligen få träffa nära och kära efter en lång tids isolering på grund av covid-19 har förstås varit mycket stor. Nu närmar sig hösten och vår förhoppning är att regeringens besöksstopp på äldreboenden som gäller fram till 1 oktober därefter ska ändras och öppna upp för nya lösningar.

Våra verksamheter planerar redan nu utifrån flera olika tänkbara scenarier för att vara förberedda när regeringens beslut om eventuella lättnader i besöksstoppet kommer. När vi fått ta del av beslutet kommer våra verksamhetschefer att kunna informera kunder och närstående om vad som gäller på de specifika boendena i höst.

När Corona drabbade Sverige och äldreomsorgen i februari/mars var Attendo först ut med att införa besöksstopp på äldreboendena för att skydda kunderna från covid-19. Vi var också tidigt ute och började använda munskydd i alla omsorgsinsatser då vi ser att detta extra skydd är nödvändigt för att skydda de äldre. Detta fortsätter vi såklart med under hela året. I dag har vi ingen smitta på något av våra äldreboenden.

Vår strävan har sedan covid-19 kom till Sverige varit att både kunder och närstående ska kunna känna sig trygga i att vi gör allt vi kan för minska risken för att smitta kommer in i verksamheten. Så här har vi jobbat under hela pandemin:

  • Besöksstopp
  • Möjliggjort digitala möten med närstående, samt under sommaren besök utomhus
  • Personal har skyddsutrustning inklusive munskydd i alla omsorgssituationer
  • Kontroll av medarbetares hälsotillstånd inför varje arbetspass, inklusive temperaturtagning
  • Utbildningsinsatser för samtliga medarbetare i basala hygienrutiner, hantering av skyddsutrustning mm
  • Vi håller ett säkerhetsavstånd där det är möjligt
  • Testning för antikroppar av medarbetare som återvänder i tjänst efter att de varit hemma med symtom som skulle kunna vara covid-19

Vi ses i höst!