Hoppa till huvudinnehåll

Goda energier på Attendo Kantarellvägen

2022-03-29

Dela

Attendo är ett av Nordens största vård- och omsorgsföretag. Men i det stora ryms också en stor mängd mindre enheter som var och en är fast förankrad i en ständigt pågående vardag. För Lovisa, Zaman, Yahyah, Heidi och Jessica som alla arbetar på Attendos äldreboende Kantarellvägen i Åkersberga är det självklart att vara den ”lilla” organisationen; att vara nära, flexibel, personlig och att alltid ge det lilla extra –allt enligt verksamhetens eget credo: ”nära i det lokala samhället och nära i hjärtat”.

Framåt tillsammans

Att arbeta inom vården kan vara både tungt och slitigt men även oerhört tacksamt och berikande. God vård och omsorg är något som ständigt diskuteras och för gänget runt bordet är det alldeles solklart vad som behövs för att skapa de bästa förutsättningarna för de boende, och kollegorna.

– Vi har en helt unik sammanhållning och gemenskap här i personalen. Vi jobbar med respekt, empati och humanism i vardagen och vi ser tydligt att det spelar roll. Vi mår bra och när vi mår bra mår också våra boende och deras anhöriga bra. Vi ska fungera som grupp och vi ska hela tiden se till att göra vårt bästa, såväl som team som individuellt. Då är sammanhållningen A och O och där är vi helt hemma. Vi känner varandra och vi ser och hör varandra på ett sätt som gör att man alltid känner sig trygg och inkluderad i gänget, och det smittar av sig på alla runtom, säger Lovisa Asamoah som är en av tre sjuksköterskor som jobbar på Attendo Kantarellvägen.

Mån om mångfald

På Attendo bedriver man verksamhet där de boende utgör ett tvärsnitt ur samhället och det vill man såklart också spegla i personalen som finns på plats. Man är mån om mångfalden vaken för nya vägar, och när Attendo sjösatte ett rekryteringsprojekt mot Filippinerna var Heidi en av de sökande som tog sig till Sverige för att söka en ny karriär.

– Jag var utbildad sjuksköterska på Filippinerna och en av många som valde att nappa påAttendos sjuksköterskeprogram. Jag fick börja med att komplettera med yrkeskompetens och språk motsvarande svenska krav och det har gått fint. Jag bor numera i Åkersberga och trivs fantastiskt bra med mina kollegor och min uppgift här, säger Heidi.

artikel-kantarellvägen.PNGHeidi tog sin sjuksköterskeutbildning från Filippinerna och adderade kompetens för svenska villkor. Genom Attendos rekryteringsprogram är hon nu en del av Attendo Kantarellvägen.

Trivsel, samhörighet och stabilitet

Äldst i kvintetten är Yahyah som med 25 år i företaget är lite av en halv-nestor bland kollegorna. Han har arbetat på flera olika verksamheter inom Attendo innan han kom till Kantarellvägen där han verkar som undersköterska med rörelse och aktivitet som särintresse.

– För mig var det helt naturligt att söka mig till vård och omsorg. Jag visste och vet att det är detta jag ska hålla på med så det känns alldeles självklart. Den känsla vi har här i huset är nog svår att matcha någon annanstans, säger Yahyah.

– Vi är en stabil, trygg och välkomnande organisation och vi har alltid en god och öppen dialog åt alla håll; ett 360-graders arbetssätt såväl mot varandra i personalen som mot chefer eller boende och anhöriga. Här är det rak och tydlig kommunikation och det är ingen som ska behöva gömma tankar, frågor eller problem inom sig, säger Jessica Ädel och fortsätter:

– För mig och säkert flera är god vård och omsorg något som sitter i själen. En kompass som visar vägen. Vi ska ha tålamod, vi ska vara lyhörda, alerta och skarpsynta, vi ska ha en väl utvecklad empatisk förmåga, vara anpassningsbara och vi ska veta vad vi håller på med. Det gäller förtroende och trovärdighet i varje moment. Det är alla som jobbar här medvetna om.