Hoppa till huvudinnehåll

”Jag har kul varje dag”

2022-11-22
Ett sprudlande energiknippe som styr upp det mesta som händer i verksamheten. Så beskriver boende och kollegor Connie Söderlind, aktivitetssamordnare på Attendo Fresta Södra Allé i Upplands Väsby.

Dela

Connie på Attendo Fresta
Ebba, Uffe och Connie har ofta roligt tillsammans.

Att Connie Söderlind blev regionens omsorgshjälte förvånar ingen på äldreboendet Fresta Södra Allé i Upplands Väsby. Men omsorgen var inget självklart val för henne.

– Nej, det tog lång tid för mig att hitta rätt i arbetslivet. Jag har jobbat som säljare i olika roller, men alltid känt att det varit något som saknats. Att få göra något som gör skillnad för människor i vardagen, säger Connie, som beskriver hur allt ställdes på ända när hon fick ”drömjobbet” som företagssäljare på ett välrenommerat företag i Gamla stan. I praktiken handlade det om att sitta vid en dator och skicka offerter.

– Då förstod jag att jag behövde göra något helt annat. Jag sa upp mig, och det har jag aldrig ångrat. Istället började hon som kontaktperson inom hemtjänsten till en kvinna med ALS. När erbjudandet om att starta upp aktiviteterna på Fresta dök upp nappade hon direkt.

– Jag säger det ofta – jag har världens bästa jobb. Jag har kul varje dag sedan jag började jobba med omsorg. Dagen när vi möter henne är det extra mycket som ska fixas. Det ska hållas oktoberfest med korvar, ostar och andra tilltugg, och självklart ett glas öl eller vin för de boende som känner sig manade. En trubadur har åkt ända från Nynäshamn för att spela.

– Det här är något många sett fram emot, inte minst Lasse. Han sitter alltid längst fram, sjunger med och klappar takten när vi har våra fester.

Quote

Jag säger det ofta – jag har världens bästa jobb!

Devider

Connie Söderlind

Aktivitetssamordnare

Att ha temafester är ett av de sätt som Connie tar till för att fylla vardagen med glädje för de boende. Varje tillfälle är ett bra tillfälle, är hennes filosofi – Det finns så många dagar att uppmärksamma, det skapar liv och rörelse. Och festerna gör vi alltid till något extra, så att det blir något att se fram emot. Oktoberfesten denna gång blir extra välbesökt. Connie räknar in nästan 40 deltagare på boendet som i dagsläget har 50 boende. Några av deltagarna är närstående, som passar på att umgås under lättsammare former.

Kollegorna öser idel lovord över Connie. Marzieh Roohbaksh har jobbat med Connie ända sedan boendet öppnade för knappt fem år sedan. Hon är inte förvånad över att Connie utsetts till omsorgshjälte.

– Hon är allt för oss, håller i gång och lever om. Vi gillar henne. Hon är en del av själen i vår verksamhet.

Connie på Attendo Fresta

Connie planerar veckans aktiviteter noga, och sätter upp anslag på varje avdelning. Målet är att hitta något som passar alla, gärna utomhus. Två aktiviteter per dag brukar hinnas med, därutöver hoppar hon in och hjälper till där det behövs – till exempel med att få iväg boende till läkarbesök eller hjälpa till när någon är borta. 

En av veckans höjdpunkter är fredagarna när Connie går runt med en kioskvagn på alla våningsplan. Den är uppdukad med varor som tandkräm, tvål, schampo, men också lite extra gott som de boende unnar sig till helgen.

Connie med kioskvagnen

– Vi har ju ingen affär, och det finns ingen i närheten heller. Många av de boende saknade möjligheten att göra enklare inköp. När vi startade upp här tyckte vi det var en bra idé att gå runt med en kioskvagn i verksamheten. Den blev en riktig succé, och skänker extra glädje till många boende. Även om många får hjälp av närstående att handla så uppskattar de att själva kunna klämma och känna på varor. De flesta köper något litet, medan andra bullar upp ordentligt så att de kan ta sig något extra gott varje dag.

– Det finns en och annan gottegris här, men det unnar jag dem så gärna, säger Connie, som med tiden vet exakt vad de boende vill ha.

Det kostar en del att hålla vagnen rullande, men Connie är mån om att  hålla nere priserna.

– Vi gör det här helt utan vinstintresse – om man nu inte räknar in veckans Bingo-vinster i det. Jag brukar ta fem vinster i veckan från vagnen för att det ska bli lite extra kul för våra Bingo-vinnare. Det är de väl värda, skrattar Connie innan hon skyndar vidare till festförberedelserna. 

Fakta om Connie