Robotkatter skapar trygghet

2022-12-24
Behovet av närhet minskar inte med åren. Däremot minskar ibland möjligheten att få ta emot och ge fysisk beröring på äldre dar. För personer med demenssjukdom har man sett att robotkatten kan bidra till glädje och harmoni.

Dela

robotkatt

Att djur har en positiv inverkan på många av oss är väl känt. Många äldreboenden har både vårdhundar, katter och andra djur som kommer på besök och ger de äldre möjlighet att få känna den varma mjuka pälsen och se in i ett par vänliga ögon. Alla som någon gång har haft en spinnande katt i sitt knät vet hur lugnande, varmt och härligt det känns. Men det är inte alltid det lämpar sig med levande djur på äldreboendet och då kan en robotkatt vara ett alternativ. Robotkatten kan både jama, spinna och röra på sig.

Sedan några år tillbaka finns robotkatter på många av Attendos äldreboenden.

- De verklighetstrogna och interaktiva robotkatterna är ett bra och konkret exempel på hur välfärdsteknik används på ett sätt som kan ge en ökad livskvalitet. De små robotarna är ofta mycket omtyckta av äldre personer med demenssjukdom, som gärna sitter med dem i knät och klappar dem, säger Lena Erngren, Kvalitetschef på Attendo.