Hoppa till huvudinnehåll

”Det är något speciellt med LSS”

2024-01-12
Simon jobbar som stödassistent på Berzeliigatans gruppbostad i Borås. Här delar han med sig av sina tankar kring hur det är att jobba inom LSS.

Dela

Berzeliigatans gruppbostad i Borås bor sex personer med lättare funktionsvariationer. De är mellan 25 och 60 år och har fullt upp med jobb på daglig verksamhet och fritidsaktiviteter.

– Mitt jobb handlar om att stötta så att de kan leva så självständigt som möjligt, berättar Simon som är stödassistent i verksamheten.

simon yuen

På dagtid ägnar sig Simon mycket åt planering och dokumentation kring kunderna. Det kan exempelvis vara att boka och planera färdtjänst, aktiviteter eller tandläkarbesök. Simon är mån om att kunderna ska kunna styra sina liv så långt det går.

– På våra boendemöten kan kunderna ta plats och prata igenom vad som kan bli bättre.

Simon har varit ett viktigt stöd för kunderna under tio år och de känner varandra väl. Han vet precis hur han ska hantera kundernas olika sidor. Tidigare arbetade han på en gruppbostad där kunderna hade mycket svåra funktionsnedsättningar och omsorgen handlade mer om vård och omhändertagande.

– Jag blev starkt berörd och tyckte ibland att det var svårt att känna att jag kunde bidra till att de kände värdighet. Det satte igång mycket tankar hos mig, berättar han.

Efter två år bestämde han sig för att söka sig vidare. Att han vill vara kvar inom LSS hade han inga tvivel kring.

– Det är något speciellt med LSS. Kunderna är ju inte i slutet av livet eller sjuka – de ska bara få leva ett bra liv, det känns fint att vara med och stötta det.