Hoppa till huvudinnehåll

En tanke till alla närstående

2023-10-06
Idag är det nationella anhörigdagen och vi uppmärksammar alla de som stöttar och tar hand om sina nära och kära. Kanske en förälder, en livskamrat eller ett barn med funktionsnedsättning. Ni är fantastiska!

Dela

Attendo Lundby Park - äldreboende i Göteborg

Att kunna hålla en nära kontakt med den som flyttar in på ett äldreboende är viktigt för båda parter. På våra boenden står dörren alltid öppen för närstående som vill hälsa på och prata en stund. För att ytterligare underlätta kommunikationen för de närstående har vi utvecklat en ny och unik app som med bilder och information ger en känsla av det som hustrun, farfar eller kanske svärmor är med om på dagarna.

-  För oss är mötet viktigt och med Nära appen kan vi ge känslan av närhet till både den boende och de närstående. Det skapar delaktighet och trygghet för den närstående och bidrar till ett bättre välmående hos de äldre som har sina hem och sin vardag hos oss på Attendo, säger Gustav Östergren, utvecklingsansvarig för appen.

Appen Nära

Appen Nära är en viktig del för skapandet av framtidens omsorg. Tekniken möjliggör ovärderliga möten och för människor närmare varandra trots fysiska avstånd. Runt 10 000 inlägg görs i genomsnitt varje månad och vi ser att nöjdheten ökar avsevärt för de närstående som använder sig av den.

I appen finns både praktisk information som matsedlar, aktivitetsscheman, inbjudningar men medarbetarna lägger också upp bilder från verksamheten och på den boende på den egna sidan som bara den närstående kan se, och som i sin tur kan lägga upp bilder från sitt håll.

Här är några kommentarer från närstående som använder appen:

”Jag kan följa min närstående i vardagen, se att hon har det bra. Blir också bra samtalsämne och minnesstöd då vår närstående själv inte kan berätta om aktiviteterna, maten etc annat än med stöd från oss. Vi brukar titta på bilder/filmerna tillsammans när vi är på besök.”

”Så fantastiskt att få se att det händer olika aktiviteter där de boende får träffas samt att man vet att dom inte sitter på sitt rum bara. Tacksam️”

”Fantastiskt att på 50 mils avstånd kunna kommunicera med min syster på boendet genom bilder och kommentarer.”

”Det får mig att känna mig nära min närstående som är boende.️”

”Här kan jag se vad mamma gör på dagarna. Otroligt värdefullt då hon inte själv kan berätta vad hon gjort. Hon kommer inte ihåg det..”