Hoppa till huvudinnehåll

D-vitamin och utevistelse: Nyckeln till bättre hälsa för äldre

2023-09-22
På Attendo förstår vi hur viktigt det är med rätt balans av näring, utevistelse och aktivitet för att äldre personer ska må sitt bästa. En viktig komponent i denna balans är D-vitamin. Men varför är det så viktigt, och hur kan vi säkerställa att de äldre får tillräckligt av det? Läs mer och ta reda på vilket sätt D-vitamin kan vara ett stöd för åldrandet.

Dela

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är mer än bara ett vitamin; det är en nyckelkomponent för vår hälsa. Det hjälper inte bara med att upprätthålla god benhälsa utan är också avgörande för muskelfunktion och immunsystemets funktion.

Utevistelse äldreboende

D-vitaminbrist hos äldre

Forskning visar att många äldre lider av D-vitaminbrist. Denna brist kan leda till ökad risk för benskörhet, minskad muskelstyrka och ett försvagat immunsystem. Med dessa potentiella risker i åtanke är det viktigt att vi är proaktiva när det kommer till att tillgodose äldres D-vitaminbehov.

Quote

Att vara ute, även om det bara är för en kort stund, ger mig en energiboost. Jag sover bättre, känner mig mer positiv och har mer energi att göra saker. Jag tror verkligen att solen gör något speciellt med oss – inte bara för kroppen men också för själen.

Devider

Hemtjänstkund

Utevistelse: En naturlig källa till D-vitamin

Solen är en av de bästa källorna till D-vitamin. Även korta stunder utomhus kan ge kroppen en välbehövlig dos. Dock kan det ibland vara en utmaning för äldre att tillbringa tillräckligt med tid utomhus. På Attendo arbetar vi aktivt för att uppmuntra och möjliggöra utevistelse för alla våra boende.

Det finns många sätt att vara aktiv utomhus, även för de som kanske inte har samma rörlighet som tidigare. Promenader, anpassad friluftsgympa eller bara att njuta av trädgårdsarbete kan erbjuda både fysiska och mentala fördelar, samtidigt som de ger möjlighet till D-vitaminexponering.

Visste du att vi har äldreboenden med olika livsstilsinriktningar? I våra livsstilsboenden präglas hela verksamheten av specifika koncept. Vi har tre olika livsstilskoncept; ”Utevistelse & Trädgård”, ”Kultur & Nöje” och ”Sport & Spa”.

Utevistelse, naturupplevelser och fysisk aktivitet har stor betydelse för vårt välbefinnande. Förutom de läkande och lugnande effekterna, stimuleras fantasin och sociala relationer stärks. Utevistelsens positiva kraft kan bidra till ökad livskvalitet för de boende.

 Läs mer om våra livsstilsboenden här.

Attendo Ekebyvägen

Mörka vintermånader och D-vitamin

I norra Europa, med våra långa och mörka vintrar, kan det vara särskilt svårt att få tillräckligt med sol. Detta gör det ännu viktigare att vara medveten om och aktivt arbeta för att fylla detta D-vitaminbehov, antingen genom kost eller tillskott eller varför inte med ett solrum.

Våra solrum är inredda för att skapa en lugn och harmonisk känsla och i rummet spelas bakgrundsmusik med havsljud för total avkoppling. Du som boende kan njuta av sommar och sol året runt.

Strategiskt placerad i taket sitter ”solen” (en lågUV sol på max 25 000 lux och infraröd värme) och ”vinden” som med hjälp av den smidiga displayen på väggen ska förflytta besökaren mentalt i tid och rum. Sammantaget är detta en skön och inbjudande plats för avkoppling och samvaro där du stimulerar sinne och minne.

På dessa äldreboenden finns solrum.

Att ha tillgång till ett solrum är guldkant i vardagen och som boende och får man en stunds viktig kvalitetstid. Man får tid att samtala och koppla av och man gör det i en miljö som är både behaglig, avslappnad, nära och annorlunda.

Solrum Attendo Lundby Park

Utevistelse och mental hälsa 

På Attendo tror vi på att ge varje individ den bästa möjliga omsorgen och förståelsen för deras unika behov. Att uppmuntra och underlätta möjligheter för äldre att spendera tid utomhus och i solen är inte bara bra för deras fysiska välbefinnande, utan också för deras mentala och emotionella hälsa. I en tid då många äldre kan känna sig isolerade eller nere, kan en enkel promenad i solen göra underverk för själen.

Promenad i solen