
Frågor & Svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om äldreomsorg. Hittar du inte svaret på din fråga i listan kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.
Vi fortsätter aktivt arbetet med att hindra smittspridning av coronavirus/covid-19. Läs mer om våra åtgärder
Vi samlar in personlig information för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du användandet av cookies. Läs mer om personuppgiftshantering.
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om äldreomsorg. Hittar du inte svaret på din fråga i listan kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.
För att bo på något av våra äldreboenden behövs ett biståndsbeslut av kommunen. Kontakta äldreförvaltningen i din kommun för ett första möte. När du beviljats bistånd efter en biståndsbedömning kan du i vissa kommuner fritt välja vilket boende du vill bo på. Väljer du ett av våra äldreboenden tar vi kontakt med dig så fort som möjligt för att planera ett första besök och därefter inflyttning.
Det kan vara så att kommunen inte har någon ledig plats på ett äldreboende som matchar dina behov och att du därför får vänta. Då bör kommunen ha möjlighet att köpa plats på ett äldreboende i en annan kommun.
När du har beviljats en plats på ett äldreboende ska kommunen enligt lag verkställa beslutet inom tre månader. Det innebär att du ska bli erbjuden plats och få möjlighet att flytta ganska omgående.
För att ha rätt att bo tillsammans på ett äldreboende måste minst en av er ha beviljats en plats på ett äldreboende av en biståndshandläggare. Par kan erbjudas att bo i en större lägenhet eller i olika lägenheter på samma äldreboende. Det är inte alla av Attendos äldreboenden som har möjlighet att erbjuda parboende, så hör med det boendet som du är intresserad av.
Äldreboende:
På äldreboendet finns personal på plats dygnet runt. Här bor du främst om du har stora omvårdnadsbehov. Boendet är permanent och när du flyttar in tar du oftast med dig dina egna möbler, förutom en höj- och sänkbar säng som tillhandahålls av boendet.
Demensboende:
På några av Attendos äldreboenden finns verksamheter särskilt utformade för yngre personer med demens. Här arbetar personal med särskild kompetens för att skapa en lugn och trivsam atmosfär där kontinuitet och trygghet står i fokus.
Livsstilsboende:
Vi har skapat olika former av livsstilsboenden, där vi anpassar verksamheten efter ett specifikt koncept som präglar hela verksamheten. Vi har tre olika livsstilskoncept; ”Utevistelse & Trädgård”, ”Kultur & Nöje” och ”Sport & Spa”.
Korttidsboende:
På korttidsboendet bor du endast en begränsad tid. Det kan till exempel vara en kortare tid efter sjukhusvistelse, för avlastning för närstående, eller under växelvård (när man är hemma en period och sedan på korttidsboendet).
Attendo driver äldreboenden både i egen regi och på entreprenad. Det är två olika driftsformer.
Egen regi
Genom att vi både hyr fastigheterna och driver verksamheten har vi större möjlighet att utveckla verksamheten och göra investeringar som gagnar kvaliteten. Vi arbetar från start utifrån våra koncept kring vård och omsorg och kvalitet.
Entreprenad
En entreprenad är en verksamhet som vi driver på uppdrag av en kommun eller stadsdel under en bestämd tidsperiod. Kommunen styr villkoren för verksamheten genom de krav som ställs i upphandlingen. Kommunen är huvudman för verksamheten. Fastigheten där äldreboendet finns ägs eller hyrs av kommunen.
När avtalsperioden är slut görs en ny upphandling och då kan en annan aktör potentiellt vinna och ta över driften av verksamheten.
Du hittar alla kontaktuppgifter till ett specifikt boende på enhetssidan för det boendet som du är intresserad av. Där hittar du kontaktuppgifter till verksamhetschef och annan personal. Du kan söka efter den enhet som du är intresserad av.